25.11.2021

Анонс публічної дискусії «Свобода релігії в Криму: погляд правозахисників та релігійних діячів»

29 грудня об 11:00 в Київі відбудеться публічна дискусія  «Свобода релігії в Криму: погляд правозахисників та релігійних діячів»

Російська окупація Криму спричинила численні порушення свободи думки, совісті та віросповідання. Примусове використання законодавства Росії значно погіршило становище релігійних громад і об’єднань. Було встановлено вимогу обов’язкової перереєстрації релігійних громад та об’єктів релігійного значення, примус до переходу в громадянство Росії, контроль за випуском та розповсюдженням релігійної літератури, спеціальні правила здійснення місіонерської діяльності. Одним із методів тиску стало позбавлення права власності на культові будівлі українських церков шляхом фізичних захоплень та рішень судів окупаційної влади. Також є поширеною практика масових рейдів у мечетях для перевірки документів мусульман під час Джума-Намаз. Зростає кількість справ, порушених за приналежність до релігійних організацій, визнаних у РФ терористичними чи екстремістськими. 

Правозахисники та релігійні діячі зберуться 29 листопада о 11:00 за київським часом, щоб обговорити ситуацію зі свободою релігії в окупованому Криму та які практичні заходи можна зробити в рамках Кримської платформи

  • Ніколас Гаррокс, заступник Глави Місії, тимчасовий повірений  справах Великобританії в Україні
  • Антон Кориневич, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим
  • Олександр Заєць, голова правління Інституту релігійної свободи
  • Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод
  • Сергій Давідіс, член Ради правозахисного центру «Меморіал»
  • Муміне Салієва, координаторка ініціативи «Кримське дитинство»
  • Ліля Гемеджі, адвокатка ініціативи «Кримська солідарність»
  • Андрій Щекун, уповноважений представник Кримської єпархії Православної Церкви України
  • Ігор Бандура, заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів;
  • Батуль Рустамова, прес-секретар Духовного Управління Мусульман Автономної Республіки Крим.

Для участі у дискусії просимо зареєструватися до 27 листопада включно за формою.

Усім зареєстрованим учасникам буде надіслане посилання на Zoom-конференцію. 

Тривалість заходу півтори години. Робочі мови українська та російська.

Захід організований спільними зусиллями Центру громадянських свобод, Інституту релігійної свободи та Посольства Великобританії в Україні у рамках роботи Круглого столу з релігійної свободи в Україні.

За додатковими питаннями звертатися до Наталії Вєдєнєєвої (Центр громадянських свобод): +3800504115205, ccl.org.ua@gmail.com

Довідково: Круглий стіл із релігійної свободи в Україні (ReligiousFreedom.in.ua) – це постійно діючий майданчик  для діалогу між різними представниками громадянського суспільства, передусім між релігійними та правозахисними організаціями, із залученням до нього експертів та влади. Координацію роботи Круглого столу здійснюють спільними зусиллями Центр громадянських свобод та Інститут релігійної свободи. 

Назад
Попередня Наступна
buttons