09.08.2014

СТАНОВИЩЕ ПРАВОЗАХИСНИКІВ В АЗЕРБАЙДЖАНІ

Ситуація з азербайджанськими правозахисниками в останні місяці привертає підвищену увагу світового співтовариства. Зміни в законодавстві про неурядові організації (НУО), грантах і податках привели до тиску на багато відомих НУО та паралічу їх діяльності.

У зв’язку з цим, українська правозахисна організація Центр Громадянських Свобод (ЦГС) за підтримки Європейської Комісії організувала моніторингову поїздку з пошуку фактів. Також, з представниками НУО та журналістами країни учасники обговорили виявлені проблеми. Зустріч у форматі «круглого столу» пройшла 5 серпня в офісі Правозахисного Центру Азербайджану (ПЦА), який є партнером ЦГС в Міжнародній Платформі «Громадянська Солідарність». За результатами поїздки і підсумками круглого столу будуть підготовлені рекомендації для правозахисного співтовариства і міжнародних структур.

Директор ПЦА Ельдар Зейналов зазначив, що «на тлі невирішених проблем з реєстрацією НУО, забезпеченням свободи вираження думки, декриміналізацією дифамації, відбувається подальше ускладнення звітності та розширився спектр застосовуваних до НУО покарань. Навіть, якщо залишити осторонь обгрунтовані підозри у політичній мотивації переслідувань деяких організацій та окремих активістів, така бюрократизація діяльності НУО не сприяє їхньому розвитку і нормалізації відносин між чиновниками та правозахисниками».

Представник ЦГС Боярський Назарій  зазначив, що Європейський Союз, з яким Азербайджан пов’язаний в рамках «Східного Партнерства», має зобов’язання в рамках «Керівних принципів ЄС щодо захисту правозахисників», прийнятих у 2004 р. Водночас, Азербайджан, який нині головує в Комітеті міністрів Ради Європи, несе особливу відповідальність за дотримання європейських норм функціонування громадянського суспільства.

Відзначимо, що ЦГС був заснований в Києві в 2007 році для просування цінностей прав людини, демократії та солідарності, принципу людської гідності в Україні і на пострадянському просторі. Головною метою ЦГС є захист фундаментальних прав і свобод людини. ЦГС представляє інтереси суспільства, здійснюючи контроль, як за національним керівництвом, так і регіональною владою на предмет дотримання прав людини. Центр працює з молоддю, формуючи нове покоління захисників прав людини і активістів громадянського суспільства. Серед цінностей ЦГС – повага до людської гідності, ефективність і професіоналізм, відповідальність і неупередженість, прозорість і відкритість.

Назад
Попередня Наступна
buttons