16.09.2022

Росію необхідно притягнути до відповідальності за військову агресію проти України, – Рада Європи

15 вересня 2022 року Комітет міністрів Ради Європи (РЄ) ухвалив рішення щодо забезпечення відповідальності Російської Федерації за агресію проти України. Про це йдеться у повідомленні Постійного Представництва України при Раді Європи.

«Зокрема, країни-члени Ради Європи із зацікавленістю сприйняли українські пропозиції щодо заснування Спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії проти України та Компенсаційного механізму з відшкодування збитків, завданих російською агресією, який в якості першого кроку передбачає створення міжнародного реєстру збитків», – йдеться у повідомленні.

Постійне Представництво України при Раді Європи вказує, що комітет міністрів РЄ, яка після вигнання Росії об’єднує 46 країн-членів, «наголосив на необхідності рішучої та однозначної міжнародно-правової відповіді на агресію проти України, яка б унеможливила  безкарність агресора за грубі порушення міжнародного права».

Варто додати, що у рішенні комітету РЄ вказується, що він вітає зусилля щодо співпраці з Україною задля забезпечення відповідальності за злочин агресії проти України та забезпечення повного відшкодування шкоди, збитків чи збитків, спричинених порушеннями Росією міжнародного права в Україні.

Міністри закликали держави-члени та Раду Європи продовжувати активно займатися цим питанням і брати активну участь у подальшому розвитку комплексної системи відповідальності згідно зі стандартами міжнародного права, зокрема, Європейської конвенції з прав людини.

Додамо, це рішення стане підставою для подальшого опрацювання зазначених механізмів та comprehensive accountability system.

Докладніше про рішення комітету міністрів Ради Європи тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons