07.10.2024

Депутат від Аргентини в Меркосур зустрівся з правозахисниками та родичами українців у неволі

У понеділок, 7 жовтня, до Центру громадянських свобод завітала аргентинська делегація на чолі з Іваном Дюбуа, депутатом від Аргентини в Меркосур (міжнародне угруповання, яке об’єднує найбільш потужні країни Латинської Америки). У зустрічі з ним взяли участь правозахисники та правозахисниці, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, рідні незаконно ув’язнених цивільних та військовополонених, а також українка, якій самі довелося пережити російську неволю.

У вступному слові член експертної ради Центру громадянських свобод розповів Михайло Савва розповів про те, що нині РФ незаконно утримує понад 7000 тисяч цивільних, про що свідчать дані Центру громадянських свобод. Назвати ж кількість військовополонених зараз не можна. Але й цивільні, і військові часто утримуються в жахливих умовах: з них знущаються як фізично, так і морально. Також пан Михайло представив Стратегію звільнення цивільних — пропозиції Центру громадянських свобод щодо способів тиску на РФ з метою звільнення цивільних громадян України, незаконно утримуваних російською стороною у зв’язку зі збройним конфліктом.

Про історії своїх рідних, яких нині утримує Росія, розповіли Анастасія Савова та Роман Миколенко. Анастасія — донька військовополоненого захисника Маріуполя, який у 2015 році пішов добровольцем на війну, а 2022-го обороняв Маріуполь та «Азовсталь». Його утримували утримувався в Оленівці, Таганрозі та Курському СІЗО-1, а після початку Курської операції вивезли невідомо куди. Роман — син незаконно увʼязненого 64-річного цивільного з Гостомеля, якого забрали з рідного дому ще у березні 2022. Чоловік довго розшукував хоч якусь інформацію про батька, та врешті отримав куцу відповідь: його не повернуть до завершення війни.

Історією пережитої неволі поділилася Мар’яна Чечелюк. Після початку повномасштабного вторгнення вона разом із молодшою сестрою ховалася від обстрілів російських військових у стінах заводу «Азовсталь». Після евакуації цивільних із заводу сестер розділили у російському фільтраційному таборі. Мар’яну відвезли до Донецького СІЗО, згодом — до колонії в Оленівці, пізніше – до в’язниці в Таганрозі. У полоні Мар’яну пережила багато тортур – її морили голодом, били та знущалися, про що вона розповіла на зустрічі.

Іван Дюбуа зазначив, що розуміє, наскільки рідним важко говорити про втрату свободи та воєнні злочини. Він також подякував українським громадським організаціям, які документують ці злочини.

Про забезпечення відповідальності за злочини, скоєні в Україні, через універсальну юрисдикцію, розповіла представниця Clooney Foundation for Justice Соломія Стасів, представниця Truth Hounds Катерина Мітєва поділилася кейсами утримання співробітників Запорізької АЕС, а юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська розказала про порушення прав дитини в ході агресії РФ проти України. Також у зустрічі взяли участь Аліна Рогач, ⁠менеджер проєктів Програми співпраці з Іспанією та Латинською Америкою Центру трансатлантичного діалогу та Інга Вишневська, співзасновниця ГО «Resilient Ukraine».

Довідково: Іван Дюбуа (Ivan Dubois) – член парламентської асамблеї економічного союзу Меркосур – PARLASUR. Візит організували: ГО «Центр Трансатлантичного Діалогу», ГО «Resilient Ukraine».

Назад
Попередня Наступна
buttons