26.01.2024

«Це війна насамперед за людей». Рада з прав людини при МЗС України провела перше засідання, присвячене поверненню захоплених РФ українців

24 січня Рада з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС України провела перше тематичне засідання щодо дітей, військовополонених та цивільних заручників, захоплених Росією. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими звернув увагу на системні порушення їхніх прав згідно з Женевською конвенцією.

У засіданні взяли участь представники громадянського суспільства, дипломатичного корпусу і міжнародних організацій, Офісу Президента України, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та інших причетних державних органів. Вони погодили ухвалення заяви Ради та наголосили на правах українських військовополонених і цивільних осіб у контексті реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

«За свідченнями звільнених та повернутих військовополонених та цивільних жертв насильницьких зникнень – за час перебування в неволі вони не бачили жодного представника міжнародних представництв. Водночас сотні візитів представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, моніторингової місії ООН відбуваються в місцях утримання російських військовополонених на території України, що вкотре вказує на повагу та дотримання міжнародних гуманітарних норм», – зазначив представник Координаційного штабу. 

Трагічні спогади та емоційні свідчення нещодавно звільненого військовополоненого Андрія Старинщака, який перебував до 3 січня у російському полоні з першого дня повномасштабного вторгнення, а також представниць родин ув’язнених воїнів Тетяни Матюшенко та Вікторії Черемісіної підтвердили надзвичайну актуальність теми засідання. Щобільше, воєнні злочини щодо цивільного населення вчиняються Росією ще з 2014 року  і це не випадки, а система, яку розробила РФ. 

Заступниця міністра Ірина Боровець звернулася до міжнародних партнерів України та представників міжнародних організацій із закликом вжити рішучих кроків для повернення викрадених дітей, незаконно утримуваних цивільних та військовополонених, які страждають у нелюдських умовах.

«У цій війні ми не маємо права змістити увагу з головного: це війна насамперед за людей. Ми повинні вимагати від міжнародних організацій не словесної еквілібристики, а конкретних дій» — зазначила Ірина Боровець.

Назад
Попередня Наступна
buttons