06.10.2022

Примусова депортація мирного населення України до Росії

У четвер 6 жовтня 2022 року в рамках Варшавської конференції з людського виміру Центр Громадянських Свобод разом із колегами з Міжнародної федерації прав людини (FIDH) провели тематичний захід на тему: Примусове переміщення мирного населення України до Росії.

Понад 2 490 000 українських мирних жителів були примусово переміщені до Росії з моменту її повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Перед тим, як потрапити до Росії, значна кількість із них проходить через так звані “фільтраційні табори”, де цивільні утримується дні чи навіть місяці, часто в поганих умовах і з недостатнім харчуванням.

Під час процесу “фільтрації” цивільним особам часто погрожують або фізично знущаються. Такі дії російської армії, яка тимчасово контролює окремі населені пункти півдня та сходу України, свідчать про бажання залякати місцевих жителів, які чинять спротив окупації, схилити їх до співпраці, а також про намір помститися українським активістам, правозахисникам, місцевим головам за їхню принципову проукраїнську позицію.

Також Росія та контрольовані нею злочинні квазіутворенння (“ДНР” і “ЛНР”) на окупованих територіях незаконно утримують людей, багатьох викрадають, забирають зі своїх домівок, часом люди просто зникають з окупованих територій, а пізніше про них стає відомо, що їх утримують в одному з багатьох десь ізоляторів на окупованих територіях Росії чи Білорусі.

Вимушені переселенці часто опиняються розкиданими по містах Росії без грошей і документів, щоб повернутися в Україну чи шукати притулку в третій країні. Цинічно назване російською владою “евакуацією” примусове переміщення цивільного населення, яке в Четвертій Женевській конвенції називається примусовим переміщенням або депортацією, порушує міжнародне гуманітарне право та може становити склад воєнного злочину.

З точки зору Римського статуту та його інтерпретації Міжнародним кримінальним судом є загальна категорія «переміщення» (displacement). Воно має два варіанти злочинів: 1) примусове переміщення (forcible transfer, у рамках однієї держави) і депортація (з перетином державного кордону).

Учасники дискусії зосередилися на правовій базі примусового переміщення, наслідках для прав людини для переміщених осіб та способах забезпечення дотримання їхніх прав і надання компенсації.

Модератор: Ілля Нузов, Міжнародна федерація прав людини

Доповідачі:
Євгеній Захаров, Харківська правозахисна група
Олександра Романцова, Центр громадянських свобод
Світлана Ганнушкіна, комітет «Громадянське сприяння».
Олександр Черкасов, Правозахисний центр «Меморіал».

ЦГС нагадує що незаконне затримання та позбавлення волі цивільних осіб у так званих фільтраційних таборах – це системна злочинна діяльність РФ. Її вона проводить на окупованих територіях України протягом 8 років, масштаби політики зросли після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

За попередньою оцінкою ЦГС, від десятків тисяч до сотень тисяч українців утримують у фільтраційних таборах чи центрах ув’язнення на територіях, окупованих Росією чи Росії, що перетворилося на організовану та розгалужену систему установ.

Довідково:
FIDH (Міжнародна федерація прав людини) — міжнародна правозахисна неурядова організація, що об’єднує 192 організації зі 117 країн. З 1922 року FIDH захищає громадянські, політичні, економічні, соціальні та культурні права, викладені у Загальній декларації прав людини.

Назад
Попередня Наступна
buttons