02.02.2024

Фахівець інституту дослідження проблем миру презентував Центру громадянських свобод програму «Dealing with the Past»

До Центру громадянських свобод завітав Тобіас Хагманн старший програмний спеціаліст Swisspeace, провідного практично-орієнтованого інституту дослідження проблем миру зі Швейцарії. На зустрічі він презентував програму «Dealing with the Past».

Мета Swisspeace – запобігання конфліктам, допомога у впровадженні політики миру та безпеки. Організація співпрацює з місцевими та міжнародними проєктами, завдяки чому поєднує досвід і творчість для зменшення насильства та просування миру в контекстах, що постраждали від конфліктів. Інститут проводить дослідження, навчання, надає консультаційні послуги та обмін інформацією, пропонує програми післядипломної освіти та курси у сфері розбудови миру. Основні теми, над якими працює Swisspeace – посередництво, робота з минулим, питаннях державності і конфліктів, бізнесу, миру та гендеру.

Після повномасштабного вторгнення співробітники Центру громадянських свобод пройшли навчання на курсі «Dealing with the Past». Програма підтримує урядові та неурядові організації у розробці, впровадженні, моніторингу та оцінці роботи з минулим, також відомої як «перехідне правосуддя». Згодом координатор міжнародної взаємодії Центру Роман Неколяк взяв участь в експертній раді Preservation of Open Source Information for Dealing with the Past Processes Findings from the International Expert Working Meeting – 17-18 листопада 2022 року у Базелі, Швейцарія. За результатами події підготували програмний звіт організації. Він же представляв українську сторону на зустрічі зі старшим програмним фахівцем організації Тобіасом Хагманном.

«Глобальна ініціатива “Трибунал для Путіна” уже зібрала понад 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів росіян на території України. Систематична робота зі збору даних та їх класифікація вимагає постійного обміну досвідом та отримання найновіших практичних знань. Саме тому навчання роботи з OSINT в межах курсу Dealing with the Past було корисним для Центру громадянських свобод», – зазначив Роман.

Перехідне правосуддя прагне забезпечити визнання жертв, підвищити довіру громадян до державних інституцій, посилити повагу до прав людини та сприяти верховенству права. Це важливий крок у напрямку примирення та уникнення нових правопорушень.

Назад
Попередня Наступна
buttons