29.03.2024

Президентка Національної Асамблеї Франції зустрілась з командою Центру громадянських свобод та рідними цивільних ув’язнених і військовополонених

У четвер, 28 березня, в офісі Центру громадянських свобод відбулась зустріч французької делегації на чолі з пані Яєль Браун-Піве, президенткою Національної Асамблеї Франції, з командою Центру та представниками родин, чиї близькі перебувають у російській неволі.

РФ започаткувала практику незаконного позбавлення волі цивільних осіб з 2014 року. Майже у кожному місті, яке захоплювали окупанти, відразу ж з’являлися катівні. Там утримували й продовжують утримувати людей без суду і слідства. Йдеться і про цивільних, і про військових. 

«Ми дуже вдячні, що ви погодились зустрітись з родинами полонених військових та незаконно ув’язнених цивільних українців. Це не лише офіційно важлива тема, але й цінний для нас жест вашої солідарності. Ми дуже це цінуємо», – звернулась до делегації голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

З 24 лютого 2022 року ситуація з цивільними, яких фактично викрали з дому, дорогою на роботу чи під час надання гуманітарної змоги, суттєво погіршилася. Практика РФ щодо насильницьких зникнень триває і розширюється, люди на окупованих територіях зникають щоденно. Центру громадянських свобод відомо, що РФ незаконно утримує понад 7 тисяч цивільних людей в неволі. Офіс Генерального прокурора нещодавно заявив, що чисельність цивільних в неволі близько 10 тисяч. Станом на сьогодні Україні поіменно відомо про близько 1700 людей, яких підтвердила тим чи іншим чином РФ  як таких, що утримує в неволі. Решту, у своїй більшості, РФ переховує, часто без імен.

Центр громадянських свобод спільно з українськими правозахисними організаціями звертався і звертається до міжнародних організацій (робочі групи ООН, комітет з прав людини ООН, ПАРЄ, Генасамблеї ООН, Ради безпеки ООН, Московського механізму ОБСЄ), щоб вплинути на Росію задля звільнення незаконно утримуваних цивільних, проте, на жаль, констатуємо факт того, що людей не звільняють, їх продовжують утримувати, катувати, знущатися і не всі витримують ці страждання, адже є факти загибелі людей в неволі.

Аби презентувати ситуацію з незаконно ув’язненими цивільними, на зустрічі з французькою делегацією виступили Людмила Гусейнова, яка була політичною бранкою понад 3 роки; Тетяна Орлова – дружина цивільного Павла Орлова, якого незаконно затримали  російські військові 1 липня 2022; Анна Муштукова – дружина цивільного Івана Дрозда, незаконно увʼязненого РФ 28 лютого 22 року. Рідні розказали французькій делегації про обставини викрадення, умови утримання та жорстокі катування, з якими зіштовхуються більшість незаконно ув’язнених українців та українок.

Також справжньою катастрофою є питання умов утримання військовополонених до моменту їх звільнення. У звіті верховного комісара ООН зазначено, що понад 90% військовополонених українців зазнають катувань, жорстокого поводження  щодо себе в місцях несвободи. МКЧХ свою гуманітарну місію здійснити не може, забезпечити людям належні умови не є реальним, медична допомога відсутня, як і елементарне харчування.

Для того, щоб розказати історії своїх рідних, до делегації звернулись Марина Сергієнкова, військова медикиня, майор медичної служби 36 бригади Морської піхоти, яка перебувала в російському полоні; Анастасія Савова – донька захисника Маріуполя, а також Кравцова Наталія – мама захисника Маріуполя, бійця полку «Азов» та активістка за повернення всіх військовополонених додому.

Нагадаємо, що минулого місяця Яєль Браун-Піве та Олександра Матвійчук разом взяли участь в паризькому Саміті Національної асамблеї, який був присвячений правам жінок та цінності рівності й демократії по всьому світу.

Також в межах візиту в Україну пані Яєль Браун-Піве виступила у Верховній раді України, зустрілась з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, спікером українського парламенту Русланом Стефанчуком та президентом України Володимиром Зеленським.

Назад
Попередня Наступна
buttons