17.12.2018

прес-конференція “Суд присяжних – чи актуально це для України?”

17 грудня о 12:00 в УКМЦ (Хрещатик, 2) відбулася прес-конференція на тему
“Суд присяжних – чи актуально це для України?”

За період незалежності було декілька спроб модернізувати та зміцнити судову гілку влади. Проте, ці спроби так і не досягли головної мети – створення сильної та незалежної судової системи. І, що більш важливо – довіра суспільства до судової гілки влади залишається на низькому рівні. За результатами опитувань, судовій системі довіряють лише 9,3 % населення.

На суд присяжних покладають великі очікування. Одні сподіваються, що він здатний виправити недосконалості інших механізмів судової системи та сприяти подальшому її реформуванню. Інші бачать у залученні суду присяжних шанс на зростання довіри до судової гілки влади, внаслідок постійного контакту з нею, і, в кінці кінців, формування активного громадського суспільства.

Олександра Матвійчук“Навіть в авторитарній Росії, де суд присяжних виведений із цілого ряду справ, для того, щоб правосуддя там не було,а булв контрольований суд. Навіть там Путін та його оточення розуміють запит на справедливість від населення і створюють умови для розвитку суду присяжних там, де нема політичної складової.”

Андрій Осіпов — “Ви б хотіли, щоб вас судив суддя, який п’є каву з прокурором, і розглядає в день по 2-3 десятка справ? Чи може краще, якщо б суддя сидів з однієї сторони, з іншої сторони – прокурор і адвокат, а навпроти підсудного сиділо би 12 звичайних громадян. 12 звичайних громадян – це класична кількість присяжних у світовій практиці. Люди, які перебувають у судовій залі під час засідання і мають право на рівних із суддею вирішувати, на яке покарання чи виправдання заслуговує підозрюваний.”

 

Дмитро Коваль – “Народні заседателі чи змішані суди, які зараз є в Україні – недостатні. Потрібне залучення населення, яке передбачає розділення відповідальності суду та присяжних. Щоб присяжні приймали рішення без впливу судді. Тоді підвищиться довіра до судової системи.”

 

Конституція України передбачає, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Водночас те, що в законодавстві України називається судом присяжних є нічим іншим, як судом народних засідателів, який дістався у спадок від радянського часу. Наразі троє “народних заседателей” разом із двома суддями вирішують усі питання судочинства, тоді як у класичному варіанті присяжні незалежні та вільні в ухваленні рішень.

 

Розроблений експертами платформи “Правозахисний порядок денний” законопроект покликаний вирішити цю проблему та забезпечити незалежність колегії присяжних засідателів від головуючого судді на законодавчому рівні.


Дуже часто доводиться чути, що Україна не має грошей на суд присяжних. Але гроші в цьому випадку не мають значення. Йдеться про збереження демократії в Україні.

 

 

Прес-конференцію провели :

Олександра Матвійчук – Голова правління ГО Центру Громадянських Свобод

Віталій Титич – адвокат, експерт

Андрій Осіпов  громадський діяч, адвокат, правозахисник, експерт з місцевого самоврядування

Дмитро Коваль – старший юридичний радник Democracy Reporting International Ukraine.

 

За додатковими питання прохання звертатися до Сергія Зайченко, +380671032046, human.rights.agenda.ua@gmail.com

 

 

Назад
Попередня Наступна
buttons