21.02.2020

Правозахисниці закликали дніпрян долучатися до правозахисних ініцатив

(Не) на часі: правозахисні виклики для  України та регіону

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=gVmMXuRib6s

У рамках масштабного заходу “Правозахисний Weekend”, який проходить у Дніпрі з 21 по 23 лютого, правозахисники та активісти провідних всеукраїнських та регіональних громадських правозахисних організацій розповіли про головні виклики, які стоять перед країною та регіоном. Учасниці закликали усіх охочих долучатися до правозахисної діяльності та відвідати правозахисні лекції, кінопокази та тренінги, що пройдуть у місті найближчими днями.  Детальний перелік подій доступний за посиланням.

“Величезний пласт правозахисних проблем створений Російською агресією та окупацією територій України. Навіть коли Путін каже “права людини” він має на увазі не те ж саме, що решта цивілізованого світу. Нам потрібно добре розуміти, що ж таке права людини, щоб не стати жертвою такої дезінформації. Щоб краще зрозуміти права людини ми запрошуємо вас на безкоштовний вступний курс з прав людини” – Олександра РОМАНЦОВА, виконавча директорка Центру громадянських свобод.

 

Наталя Кожина із правозахисної групи  СІЧ, яка займається захистом та дотриманням прав постраждалих від збройного конфлікту на Сході України, а також охоплює найбільш незахищені та вразливі категорії громадян розкрила тему проблем груп населення, які проживають у громадах Дніпропетровщини та залишили зону ОРДЛО.

Наша організація працює з липня 2014. Ми захищали людей, що постраждали від збройних конфліктів, зокрема здійснювали медичний захист та психологічну реабілітацію. Кожний восьмий внутрішньо переміщений громадянин вважає, що в нього є розлади, пов’язані з військовим конфліктом. Це наслідки обстрілів, переховування у підвалах та інші обставин. Ми дивуємося, чому в Україні відсутні потужні програми підтримки таких осіб” – Наталя КОЖИНА, керівниця громадськоі приймальні УГСПЛ при ГО «ПГ «СІЧ».

 

 

Наступна спікерка розповіла про успіхи діяльності Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Дніпропетровській області та закликала всіх, у кого виникають проблеми в правовому полі,  звертатися до них по допомогу. Центр працює з 2012 року і надає правову допомогу особам, затриманим в адміністративному та кримінально–процесуальному порядку.

Перед безоплатною правовою допомогою стояло багато викликів під час її запуску. Але зараз ми постійно допомагаємо тисячам людей у питаннях адміністративного кримінального чи цивільного законодавства. До нас звернулося 52000 людей у Дніпровській області тільки за останні 12 місяців. Ми не тільки вирішуємо їх правові проблеми і питання, але й інші, за допомогою нашої мережі партнерів. У нас існує пряма лінія 0 800 213 103 і вона працює 24\7” – Людмила ЯЦУБА, директорка Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області.


Юлія ГОНЧАР керівниця Центру психічного здоров’я та травматерапії Форпост HELP зазначила, що постраждалі від конфлікту на сході країни, переселенці та бійці АТО отримують соціальні та юридичні послуги.

Частіше до нас звертаються жінки, вони навіть більше переживають про своїх дітей, ніж про себе. Також часто звертаються звільненні жертви катувань або ув’язнені. Суспільство часто заохочує психологічне насильство над ув’язненими, бо їм здається, що злочинці мають бути покарані”  – зазначила Юлія.


Координаторка ініціативи громадського спостереження ОЗОН розповіла, що ця ініціатива – добровільне об’єднання активних громадян, які усвідомлюють важливість контролю за державними органами, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення суспільства та держави або людини та держави, зокрема, під час мирних зібрань та судових процесів. Група проводить спостереження, а за їх результатами оприлюднює висновки та рекомендації для органів влади. При тому громадські спостерігачі завжди нейтральна сторона, яка залишається осторонь політичних чи ідеологічних переконань.

Метою нашого вікенду є залучення нових людей до діяльності таких організацій як наша, та організацій попередніх спікерок. Наголошую, що це громадські організації, саме громадські, що означає, що вам не потрібна якась профільна освіта чи навички, щоб долучитися до їх діяльності. Потрібно тільки бажання. Ми створюємо у Дніпрі осередок моніторингу діяльності поліції. Він буде займатися різними формами контролю поліції, на приклад, на мітингах чи під час патрулювання.  Всі охочі можуть долучитися до неї після проходження нашого тренінгу “ – Любов ГАЛАН правозахисниця, координаторка мережі громадського спостереження ОЗОН.

 

Контактна особа: Дар’я Бичкова, менеджерка проектів Центру громадянських свобод, ccl.org.ua@gmail.com, +380 67 534 66 46

Назад
Попередня Наступна
buttons