11.08.2022

Правозахисники у річницю боротьби білорусів проти режиму Лукашенко звернулись до органів влади з приводу відмов щодо проживання в Україні

Представники  правозахисних організацій та активісти в річницю початку боротьби білорусів проти режиму Лукашенко та спротиву російським імперським амбіціям, результатом яких, зокрема, стали війна в Україні та де-факто окупація Білорусі,  звернулись до Державної міграційної служби України з приводу масових відмов у наданні дозволу на проживання на території України громадянам Республіки Білорусь – добровольцям ЗСУ, волонтерам, журналістам, а також членам їхніх сімей, які всіма силами та ресурсами підтримують боротьбу України з агресором. 

Після початку повномасштабної збройної агресії проти України в багатьох регіонах України не працювали підрозділи ДМС, відтак іноземці, зокрема, громадяни Республіки Білорусь, були позбавлені можливості вчасно подати необхідні документи для отримання/продовження дії дозволу на проживання в Україні. Тоді працівники ДМС запевняли, що білоруси не стикнуться із негативними наслідками пропуску строків, оскільки причиною неподання документів є воєнні дії. Втім, після відновлення роботи підрозділів ДМС там, де це було можливо, громадяни Білорусі спочатку усно, потім письмово, почали отримувати масові відмови у оформленні необхідних документів на проживання в Україні“, – йшлося у зверненні.

Правозахисник додали й про ситуацію з громадянами Білорусі, які уклали контракт із ЗСУ. Адже на момент дії контракту легальність їхнього перебування в Україні підтверджується військовим квитком. Однак у разі поранення чи іншої причини, що змусить їх завершити проходження військової служби, ці люди не мають можливості легалізуватися в Україні всупереч чинним положенням Закону України «Про іноземців» (ст. 5 та ін.).  Це ж стосується й членів їх сімей. Складається ситуація, що навіть захисники України не забезпечені мінімальними правовими гарантіями легального статусу перебування в Україні.

Повний текст звернення тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons