08.08.2017

Правозахисний Weekend відбувся в Одесі

5-7 серпня ПравозахиснийWeekend, організований командою ГО “Центр громадянських свобод”, відбувся в Одесі. Захід має на меті поширити знання про права людини та заохотити якомога ширше коло осіб до громадської активності.

Правозахисний вікенд складався з різнопланових подій– від інтерактивного семінару про права людини до спільної кави з правозахисниками.

Інтерактивний курс про права людини 5 серпня провела українська правозахисниця, координаторка проектів у Центрі громадянських свобод Олександра Романцова. Під час тренінгу присутні дізналися більше про те, що таке права люди та міжнародні стандарти у сфері захисту прав людини.

Лекторка Олександра Романцова та учасники тренінгу.

6 серпня в рамках Правозахисного Weekend(у) відбулася “Недільна кава з правозахисниками”, де присутні обговорювали актуальні питання у сфері прав людини, що цівлять активістів регіону. Крім того, у рамках зустрічі було презентовано фільм про громадську правозахисну ініціативу Євромайдан СОС.

Недільна кава з правозахисниками.

“Тренінг команди моніторів ОЗОН” провели досвідчені тренери Олександра Романцова – координатор мобільних груп з моніторингу порушень прав людини в окупованому Криму та на Донбасі Центру громадянських свобод та  Володимир Феськов – експерт групи ОЗОН, представник громадської мережі “Опора”. Під час тренінгу усі охочі змогли дізнатися про найбільш ефективні інструменти громадського контролю, можливість моніторингу дотримання свободи мирних зібрань та права на справедливий суд.

Володимир Феськов – експерт групи спостереження “ОЗОН”.

Семінар відвідала Тетяна Герасимова (група “2 травня”).

7 серпня відбувся тренінг-дискусія зі співробітниками ГУНП в Одеській області.  Поліцейські та представники ГО «Центр громадянських свобод», групи громадського спостереження “ОЗОН” обговорили питання практичної реалізації міжнародних стандартів та національного законодавства під час масових заходів, у тому числі мирних зібрань.

Ввечері 7 серпня в рамках Правозахисного Weekend (у) в Одесі відбулася презентацію кампанії Let my people go разом з Алімом Алієвим (співзасновником Крим СОС) та Олександрою Романцовою (координаторкою мобільних груп Центру громадянських свобод).

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу. Активісти ОЗОН проводили моніторинг мирних зібрань і судових засідань під час Євромайдану і надалі продовжують спостереження за перебігом розслідування і судовими засіданнями в цих справах. З початку збройного конфлікту на сході України, активісти ОЗОНу провадять моніторинг відкритих судів над обвинуваченими в «сепаратизмі» для оцінки їх відповідності стандартам справедливого судочинства.

Громадська ініціатива Євромайдан SOS є самостійною організованою групою активістів у галузі прав людини, активістів громадянського суспільства, юристів, журналістів та інших небайдужих людей різних професій, яка була створена у відповідь на незаконні дії влади, що стосуються розгону мирної акції в ніч на 30 листопада 2013 на Майдані Незалежності. Оперативне надання юридичної допомоги постраждалим учасникам Євромайдану в Києві і в інших містах країни, а також збір та аналіз інформації для захисту мирних учасників протесту і забезпечення проміжної оцінки розвитку ситуації стало метою діяльності громадської ініціативи Євромайдан SOS. На даний момент факти, які були записані в рамках Ініціативи під час подій на Майдані, стали основою для звернення до Міжнародного кримінального суду за оцінкою злочинних дій уряду під час мирної акції протесту на Майдані. Тепер волонтери ініціативи займаються в документуванням порушень прав людини в Криму і військових злочинів на сході України.

Кампанія LetMyPeopleGo була ініційована Євромайдан SOS для захисту усіх ув’язнених за політичними мотивами громадян України в Росії та окупованому Криму. Кампанія ставить за мету звільнення всіх людей зі списку LetMyPeopleGo та контролює дотримання основоположних прав заручників Кремля, серед яких, свобода від тортур, право на вільний доступ адвоката, надання медичної допомоги тощо. Кампанію підтримали цілий ряд організацій в Україні та поза її межами. На даний момент кампанія опікується долею 14 ув’язнених на території Росії та 15 ув’язнених в окупованому Криму.

Назад
Попередня Наступна
buttons