25.07.2017

Правозахисний порядок денний та Amnesty International Україна

25.07.2017

ПРЕС-АНОНС

Правозахисні організації проведуть онлайн флешмоб #stop6427д з вимогою до Президента не підписувати фальсифікований закон

25 липня о 13.30 правозахисники та правозахисниці запрошують всіх небайдужих приєднатись до флешмобу #stop6427д та стрімити у фейсбук свої звернення до Президента Петра Порошенка, вимагаючи не підписувати фальсифікований закон 6427-д. Документ, щодо якого відбулась підміна результатів голосування, передбачає нову процедуру обрання омбудсмана, яка призведе до політизації цієї ключової для захисту прав людини посади.

Напередодні, керівниці та керівники правозахисних організацій України оприлюднили відкритий лист з проханням до Петра Порошенка не підписувати закон.

“Очевидним є намагання певних політичних сил політизувати посаду омбудсмана на догоду партійним інтересам, що, по суті, ставить під сумнів незалежність та неупередженість новообраного Уповноваженого відносно тих політичних сил, які пролобіювали його обрання” – йдеться у зверненні.

Додаткова інформація:

13 липня, парламент ухвалив в цілому Закон України “Про Конституційний Суд України”, в рамках якого відбувалось голосування щодо механізму обрання омбудсмана. Народні депутати 227 голосами підтримали поправку щодо збереження процедури таємного голосування за кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Натомість, на веб-сайті ВРУ поправку було змінено на іншу, яка не відповідає суті озвученої пропозиції і за яку не проводилось голосування.

Правозахисники вимагають привести остаточний текст ухваленого Закону у відповідність до результатів голосування та закликають міжнародні організації взяти під контроль цю ситуацію аби не допустити політизації національної інституції з прав людини.

Для інформаційних запитів:

Марія Гур’єва

Спеціалістка з медіа та комунікації Amnesty International в Україні

Моб: +38 067 328 10 38

E-mail: m.guryeva@amnesty.org.ua

Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. http://amnesty.org.ua

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства відповідно до основних засад прав людини та основоположних свобод. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів” ГО Центр “Соціальна Дія”, Євромайдан SOS.

Координацію роботи платформи здійнює Центр громадянських свобод.

Контакти для зв’язку: human.rights.agenda.ua@gmail.com

 

Центр громадянських свобод

ХОФ “Громадська Альтернатива”

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

Центр інформації про права людини

Луганський обласний правозахисний центр “Альтернатива”

Громадська організація “Донбас СОС”

ГО “ Інсайт”

Кримська правозахисна група

ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив”

Amnesty International в Україні

ГО “КиївПрайд”

Харківська правозахисна група

Благодійний фонд “Восток-SOS”

Харківський інститут соціологічних досліджень

ГО Центр “Соціальна Дія”

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Фундація “Відкритий діалог”

Назад
Попередня Наступна
buttons