07.05.2020

Поліцейському оголошено підозру щодо інциденту, зафіксованому спостерігачами OZON

Інцидент стався 15 вересня після  проведення мирної ходи Харків Прайд, коли відбулося затримання частини супротивників акції.  Так, в момент затримання людей на вулиці Римарська, один з поліцейських став на ногу лежачого на землі і справив удар зверху вниз в область колінної чашечки. Очевидцями інциденту стали монітори групи громадського спостереження OZON, яка займається моніторингом дій поліції та інших органів, зокрема під час проведення акцій. Монітори зафіксували інцидент на відео, з якого можна відзначити, що лежить на землі людина не чинить опір, а поруч з ним знаходяться ще кілька поліцейських, що очевидно вказувати на відсутність причин для застосування проти нього фізичної сили, тим більше, такого роду як удар в область колінної чашечки.

 

У жовтні 2019 року координаторка OZON  провела зустріч з Національною поліцією в місті Харкові, на якій представила звіт про роботу правоохоронців на акції Харків Прайд і, зокрема, вказала на зафіксований епізод на вулиці Римарська. В управлінні поліції  Харківської області було подано звернення про службове розслідування, однак правоохоронці заявили, що проведення перевірки виявилося неможливим, оскільки не вдалося впізнати співробітника, зображеного на відеозйомці.

 

У відповідь на це правозахисники були змушені подати заяву до Державного бюро розслідувань, створене саме для таких випадків. Згодом, за ініціативи Департаменту Генеральної прокуратури України щодо катувань та інших серйозних порушень з боку правоохоронних органів Офісу Генерального прокурора (тепер – Спеціалізований підрозділ в Офісі генерального прокурора – С.О.) з протидії катуванням та іншим порушенням прав людини з боку правоохоронців  було відкрито кримінальне провадження. У рамках цієї кримінальної справи спостерігачі групи  OZON надали свідчення.

 

6 травня Офіс генерального прокурора заявив, що поліцейський знайдений і йому пред’явлено підозру по ч.2 ст. 365 КК України перевищенні службових повноважень. У заяві відомства зазначено:

 

“Один з правоохоронців підбіг до фактично затриманої особи, яка знаходилася у лежачому положенні та жодним чином не чинила опору, а також не здійснювала будь-яких дій, що могли б створити загрозу життю чи здоров’ю правоохоронцям чи іншим особам, й почав умисно наносити їй удари ногою в область колінного суглобу [1]

 

Спостерігачі OZON продовжуватимуть слідкувати за справою та інформувати про її результати. Як зазначає координаторка групи OZON в Центрі громадянських свобод Любов Галан:

 

“Результати роботи прокурорів та слідчих у справі дійсно є дуже обнадійливим, оскільки проблема безкарності за випадки неналежного поводження є системною в Україні. Такі справи як ця можуть бути показовими і справді сильно похитнути страшну статистику. Я нагадаю, що за результатами моніторингу Харківського інституту соціальних досліджень у 2018 році, кількість випадків побиття, страждань або катувань у поліції 2018 року становила близько 546 686. І хоча їх загальна кількість трохи зменшилась у порівнянні з 2017 роком (641 326), рівень насильства у поліції приголомшує [2]

 

Відмітимо, що у разі доведення вини, правоохоронцю загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років позбавлення волі.

 

Група громадського спостереження “ОЗОН” була створена у січні 2013 року Центром Громадянських Свобод для інституціоналізації системи громадського контролю в Україні. Особливістю її функціонування є широке залучення на волонтерських засадах звичайних громадян до участі в громадському контролі незалежно від їх спеціалізації та попереднього досвіду.

 

ОЗОН ставить собі за мету удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав та свобод людини через організацію системи контролю за їх діяльністю, а також популяризацію ідей громадського контролю за владою серед українського суспільства.

 

Громадські спостерігачі – незалежна сторона, вони завжди залишаються поза межами процесу. За результатами проведених моніторингів «ОЗОНівці» оприлюднюють висновки та рекомендації. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН  https://www.facebook.com/OZON.monitoring/ або на сайті http://ozon.monitoring.tilda.ws/  Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com 
Назад
Попередня Наступна
buttons