14.04.2022

Перші скарги щодо незаконного затримання активістів на окупованих Росією територіях готуються для подання до ЄСПЛ і ООН – Євромайдан SOS

Євромайдан SOS продовжує відстежувати інформацію про переслідування, викрадення, затримання представників місцевого самоврядування, журналістів, релігійних діячів, волонтерів та громадських активістів, які відбуваються на тимчасово окупованих внаслідок повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року українських територіях.

Наразі Євромайдан SOS разом з юристами ГО “Адвокатська дорадча група”, що об’єднує адвокатів, які працювали зі справами Майдану, та із Centre de la Protection Internationale (Страсбург, Франція) спільно працюють над підготовкою подань до Європейського суду з прав людини. 

«Із початком агресії Росії робота судів зупинилася,  тому ми перепрофілювалися на роботу із потерпілими від воєнних злочинів. Ми координуємо нашу роботу із Центром сприяння міжнародного захисту у Страсбурзі, адже вони допомагають із написанням скарг, і мають можливість листуватися з судом, тощо. А це те, чого зараз в Києві або немає, або забезпечити важко», – зазначає адвокатка Марія Зіверт.

Юристи, які представляють інтереси постраждалих осіб (рідних), взяли у роботу 7  кейсів для підготовки подань до ЄСПЛ. Ці справи стосуються викрадень цивільних осіб у Київській, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях.

Також Євромайдан SOS разом із World Organisation Against Torture (Брюссель, Бельгія) готують скарги до Робочої групи ООН з насильницьких чи недобровільних зникнень щодо 5 випадків викрадення людей на окупованих територіях, рідні яких дали згоду на такі правові дії.

Існують два міжнародні механізми, куди можуть звернутися родичі зниклих під час бойових дій чи російської окупації – Європейський суд з прав людини та Робоча група ООН з насильницьких або недобровільних зникнень. Родичі або адвокати особи, яку викрали російські військові або інші силовики, можуть звернутися до ЄСПЛ за “правилом 39”. Дане правило застосовується у випадку серйозної загрози життю чи здоров’ю особи. ЄСПЛ ухвалює тимчасові рішення зобов’язального характеру за “правилом 39” продовж кількох днів. Родичі або адвокати зниклої також можуть звернутися до Робочої групи ООН, яка виконує роль каналу зв’язку між родиною викраденої особи та урядом держави, чиї представники її викрали, для з’ясування долі та місцезнаходження жертви”, – наголошує аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко

Загалом з моменту початку спостереження у нашій базі даних зібрана інформація про 255 осіб, які зазнали переслідування в тій чи іншій формі. Із них 154 особи – це ті, хто надалі перебувають в ув’язненні на окупованих територіях, або ж їхнє місцезнаходження невідоме.

“На жаль, кількість випадків незаконних затримань на окупованих територіях тільки зростає. Тому ми вкотре звертаємося до міжнародних організацій із проханням забезпечити міжнародну присутність на окупованих Росією територіях”, – говорить голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Нагадаємо, Євромайдан SOS підготував форму збору даних щодо полонених та арештованих цивільних громадян. Якщо ви стали свідком затримання людини, або маєте будь-яку іншу інформацію про перебування військової чи цивільної людини в полоні, заповніть її за посиланням

Додамо, спільно з юристами ми створили робочі групи, щоб ефективно надавати правову та юридичну допомогу потерпілим та їхнім рідним, а також забезпечити представництво цих людей в ЄСПЛ та ООН, що має стати потужною опцією захисту потерпілих.

Назад
Попередня Наступна
buttons