04.11.2022

Ольга Щерба з Київської області вже 8 місяців розшукує брата і чоловіка, викрадених військовими РФ

Мати трьох дітей, Ольга Щерба з села Луб’янка Київської області, вже вісім місяців розшукує свого чоловіка Богдана Щербу та брата Раміза Мусаєва, яких російські військові захопили 26 лютого, на другий день від початку широкомасштабної агресії РФ проти України.

Як розповіла «Центру Громадянських Свобод» (ЦГС) жінка, точно відомо, що 26 лютого чоловіки (Богдан і Раміз) разом зі своїм товаришем Романом Кисілем виїхали за межі населеного пункту на автомобілі. Чоловіки виїхали з Луб’янки для того, щоб забрати тітку з села Озера.

Станом на зараз встановлено, що по дорозі до Озер, їхній автомобіль зупинили російські військові, на колону яких чоловіки невдало натрапили. Росіяни перевірили телефони захоплених українців, знайшовши на них зображення і відео російської військової техніки, солдати армії РФ назвали чоловіків «розвідниками», що, начебто, і стало головним мотивом незаконного їх затримання.

Богдана Щербу, Раміза Мусаєва, Романа Кисіля російські військові затримали і перевезли до бункеру в місті Гостомель, на аеродромі “Антонов”. Про це приміщення відомо, що там утримували всіх військових полонених, захоплених російськими військовими цивільних українців. Там чоловіків протримали до 7 березня. Після чого їх разом з іншими полоненими транзитом через Білорусь, перевезли до СІЗО №1 російського міста Курськ. Перебування своїх рідних на території РФ Ольга змогла підтвердити завдяки тому, що впізнала чоловіка і друга у сюжеті російського Першого каналу.

Від військових, яких обміняли на першому обміні, вдалося дізнатися, що всі троє чоловіків перебувають у СІЗО у Курську. Також очевидці розповіли, що всі: чоловік, брат і їхній друг зазнали знущань, фізичного насильства.

Станом на кінець квітня дані про перебування трьох українців у російській в’язниці підтвердили і в Міжнародному комітеті «Червоного хреста». Завдяки сприянню «Червоного хреста» від брата вдалося отримати усне повідомлення та лист. Зокрема, у листі Раміз написав Ользі, що з її чоловіком і другом «все гаразд» (наскільки це можливо). За інформацією, яку вдалося буквально «витягнути» з «Червоного хреста», лист від Раміза Мусаєва був відправлений з Криму – точного ж місця перебування чоловіків представники міжнародної організації не повідомили.

Варто зазначити, що всі троє чоловіків не мають нічого спільного з ЗСУ, військовою справою. Богдан працював слюсарем-механіком на підприємстві у селі Озера. Брат Ольги, Раміз працював механіком, а Роман – у цеху з виготовлення риби.
На Богдана Щербу вдома чекають дружина Ольга та троє дітей: син, 9 років, дівчата-близнята – 7 років. Романа чекають син і дружина, а Раміза – кохана.

Нагадаємо про флешмоб ініціативи «Центру Громадянських Свобод» Prisoners Voice – #ReturnThemHome #PrisonersVoice.

Поширюйте історію Ольги та трьох близьких до неї чоловіків й інших полонених на своїх сторінках в соцмережах.

Щоб підтримати флешмоб треба зробити три прості кроки:

1) Оберіть історію когось із тих, хто знаходиться в російському полоні, https://cutt.ly/returnthemhome.

Заходьте за цим посиланням щодня, і обирайте інші історії, ми будемо постійно їх додавати.

2) Викладіть цю історію з фото у власних соцмережах (інстаграм, фейсбук, твіттер, ТікТок) додаючи хештеги #ReturnThemHome #PrisonersVoice

3) Тегніть під фото такі організації, як-от United Nations International Committee of the Red Cross, OSCE – The Organization for Security and Co-operation in Europe та представників влади іноземних країн. Наприклад президента, прем’єра, та омбудсмена країни у якій ви живете.

Назад
Попередня Наступна
buttons