14.05.2024

«Ми всі боремося за мир, але мир — це не окупація». Олександра Матвійчук зустрілась з Папою Римським Франциском

11 травня голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук під час свого візиту до Риму та зокрема Ватикану зустрілась з Папою Римським Франциском. Правозахисниця стала однією з учасників другої Всесвітньої зустрічі про загальнолюдське братерство, яку у Ватикані організувала фундація «Fratelli tutti».

Олександра підкреслила роль цінностей свободи в українському суспільстві та подарувала Папі Римському книжку Станіслава Асєєва «“Світлий Шлях”: історія одного концтабору». Автор провів два роки  у секретній тюрмі «Ізоляція» в Донецьку, де людей кожного дня били та катували.

Тими ж днями в Ватикані відбулась конференція, на яку запросили Нобелівських лауреатів миру і представників різних міжнародних організацій для напрацювання спільного документу Декларації про мир. До його створення долучились діячі з усього світу. 

«Ми спільно обговорювали Декларацію про мир: текст цієї декларації та її акценти. І дуже важливо, що у фінальний текст Декларації про мир увійшла річ, яка зрозуміла кожному українцеві, але яка не є такою очевидною міжнародній спільноті. Про те, що окупація — це теж війна, і ми всі прагнемо миру. Ми всі боремося за мир, але мир — це не окупація», — поділилась Олександра в інтерв’ю для Vatican News.

Нагадаємо, що Центр громадянських свобод займається документуванням воєнних злочинів з 2014 року, й в спільній базі ініціативи «Трибунал для Путіна» наразі понад 70 тисяч кейсів. За оцінками правозахисників, близько семи тисяч цивільних українців можуть перебувати в російській неволі.

Назад
Попередня Наступна
buttons