19.09.2024

«Якщо Путін приїде до Мексики, то правоохоронні органи країни мають його заарештувати». Олександра Матвійчук виступила на HAY Festival

7 вересня голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук дала публічне інтерв’ю журналісту й громадському активісту Маріо Аріагада на одному з найпопулярніших світових книжкових фестивалях, HAY Festival, який цього разу відбувся в Сантьяго-де-Керетаро в Мексиці.

Олександра говорила про міжнародну систему миру та безпеки, а також про роль Мексики, України та інших країн в проведенні необхідної кардинальної реформи цієї системи. Вона також звернула увагу на те, що Мексика як учасниця Римського Статуту взяла на себе зобов’язання співпрацювати із прокурором Міжнародного кримінального суду та виконувати його ордери на арешт в контексті прийдешньої інавгурації президентки Мексики, Клавдії Шейнбаум Пардо, на яку запросили російського президента. 

«Це питання не політики, це питання права. Можна займати нейтральну позицію у конфліктах, але не можна бути нейтральними до порушень міжнародного права та людських страждань. Бо тоді це не нейтральність. Це байдужість. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за злочини проти дітей. І якщо Путін приїде до Мексики, то правоохоронні органи країни мають його заарештувати», – наголосила Олександра.

Мексика відома своїми ініціативами по захисту природи. Тому Олександра Мавічук розказала ще й про те, які воєнні злочини проти довкілля вчиняють росіяни на українській землі. Зокрема вона згадала про підрив Каховської гідроелектростанції Росією та затоплення українських територій на півдні країни.

Користуючись можливістю короткотривалого візиту до країни, Олександра також провела особисту пресконференцію та дала низку інтерв’ю мексиканським та міжнародним ЗМІ.

Назад
Попередня Наступна
buttons