03.06.2024

«Звільнити без умов та обмінів». Олександра Матвійчук на Docudays UA закликала підписати петицію про право на листування українцям, які опинилися в неволі РФ

31 травня в Києві розпочався Міжнародний кінофестиваль про права людини Docudays UA. Голова Центру громадянських свобод звернулась до глядачів у переповненій залі кінотеатру Жовтень з вітальною промовою, в якій підкреслила тему фільму-відкриття «Мирні люди» режисерки Оксана Карпович — життя цивільних під час війни, і наголосила на важливих викликах захисту прав людини.

Напротивагу режисерці фільму, Олександра Матвійчук говорила про цивільних українців, які перебувають в неволі. Олександра нагадала, що Росія ігнорує всі вимоги міжнародного законодавства та рішення міжнародних організацій, відповідно до яких країна не може брати в полон цивільних людей, навіть під час війни вони перебувають під захистом Женевських конвенцій.

На підтримку прав цивільних, Docudays, Центр громадянських свобод та Фундація Катерини Осадчої прямо в залі кінотеатру провели акцію солідарності з бранцями, звернувшись до світу з вимогами «Звільнити без умов та обмінів» та «Чекаємо вдома».

«Росія захопила й тримає в неволі українських цивільних у різних місцях на окупованих територіях, і в різних регіонах РФ. Росія не інформує про їхнє місцезнаходження, і через це багато українських родин не знають, де перебувають їхні близькі. Це завдає їм додаткових страждань і величезного болю», — наголосила Олександра у своїй промові.

У межах підготовки до зустрічі українських правозахисників з Міжнародним комітетом Червоно Хреста, Олександра Матвійчук також закликала глядачів підписати петицію-звернення про забезпечення права на листування українцям, які опинилися в неволі внаслідок російської агресії.

Нагадаємо, що Міжнародний кінофестиваль про права людини Docudays UA відбувається в Києві вже 21-й раз, щороку збирає світове кіно, яке висвітлює життя людей з усієї планети. Цьогоріч захід проходить під гаслом «десять років триденної війни, яка триває три сторіччя», й відповідно, до його програми потрапили кілька стрічок про українську реальність з 2014 року, історії людей, чиє життя змінила війна та відверті кадри з півдня та сходу України.

Назад
Попередня Наступна
buttons