21.10.2022

Огляд міжнародного гуманітарного права та його застосування в контексті російського вторгнення в Україну

Центр Громадянських Свобод та міжнародна юридична фірма PILPG відкриває серію відкритих лекцій, присвячених міжнародному гуманітарному праву. Ідея проведення тренінгів з МГП для українського громадянського суспільства виникла завдяки зусиллям ЦГС щодо документування воєнних злочинів, скоєних Росією та її представниками.

З 2022 року PILPG, номінант на Нобелівську премію миру, працює в Україні над документуванням воєнних злочинів та питаннями перехідного правосуддя. Більше про проєкт – за посиланням.

PILPG це некомерційна організація, міжнародна безоплатна юридична фірма, яка надає безкоштовну юридичну допомогу державам, що розвиваються, і недержавним утворенням, залученим у конфлікти.

PILPG також надає консультації щодо формування політики та тренінги з питань, пов’язаних із вирішенням конфліктів, включаючи правосуддя перехідного періоду, документування порушень прав людини та розбудову миру на рівні місцевих громад.

У п’ятницю, 21 жовтня 2022 р., наш перший лектор Dr. Gregory P. Noone розповів про: «Огляд міжнародного гуманітарного права та його застосування в контексті російського вторгнення в Україну».

Перед семінаром учасники писали нам: “Цікава сама особистість спікера та організація яку він представляє”. “Цікавлюся актуальними проблемами міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права”. “Хочу дізнатися більше про виклики у гуманітарному праві у період так званих нових воєн”. Тому ми обрали формат інтерактивного семінару який складався з короткого вступу і відповідей на питання аудиторії, яких ми отримали близько двадцяти.

У лекції було розглянуто різні аспекти МГП, в тому числі:

– коротка історія Женевської конвенції та Додаткових протоколів 1, 2 – хронологія;
– різниця між писаним і звичаєвим правом;
– тип конфліктів (міжнародні та неміжнародні);
– визначення – законної цілі та військової необхідності;
– різниця між військовими та цивільними об’єктами;
– відмінність між комбатантами (законними учасниками бойових дій) та цивільними особами, включаючи пояснення привілеїв учасника бойових дій та статусу військовополоненого;
– а також заборонені методи та засоби ведення війни.

Лектор застосував конкретні норми та положення МГП для характеристики нелегальної агресії Росії проти України.

Запис лекції (англійською мовою).

Подія на Facebook та LinkedIn.

ЦГС нагадує що, і Україна, і росія є сторонами чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та Додаткового протоколу I, II 1977 року. Також, міжнародне право прав людини продовжує діяти під час обох типів збройних конфліктів.

Сторона міжнародного збройного конфлікту – суб’єкт, що має зобов’язання з дотримання норм міжнародного гуманітарного права під час збройного конфлікту. Зокрема, розрізняти військові об’єкти v цивільні об’єкти. Знищувати цивільні об’єкти заборонено. Невибіркові бомбардування які можуть призвести до знищення цивільних об’єктів заборонені. Також сторони, що перебувають у конфлікті, повинні завжди розрізняти цивільне населення та комбатантів, а також цивільні об’єкти та військові об’єкти.

Довідково: Міжнародну юридичну фірму PILPG було засновано в 1995 році в Лондоні зі штаб-квартирою у Вашингтоні, округ Колумбія. PILPG – лауреат Нобелівської премії миру 2005 року, надає безоплатну правову допомогу сторонам у мирних переговорах, допомагає розробляти проєкти постконфліктних конституцій, сприяє судовому розслідуванню воєнних злочинів та впровадженню правосуддя перехідного періоду. PILPG займалася підготовкою слідчих, які розслідували воєнні злочини по всьому світу, зокрема в Іраку, Південному Судані та Бірмі (щодо етнічної групи Рохінджа). Роботу PILPG над документацією злочинів, скоєних проти Рохінджа, можна знайти тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons