29.05.2024

П’ять фільмів про «блакитні шоломи». До Міжнародного дня миротворців ООН

Цей матеріал підготовлено у межах співпраці Центру громадянських свобод з медіа «Сенсор».

Щороку 29 травня світ відзначає Міжнародний день миротворців ООН. В Україні ця дата офіційно з’явилася в календарі у 2003 році. Символом миротворців ООН є блакитні шоломи, що носять учасники місій. Блакитний колір обрали задля того, аби миротворців раптом не переплутали з якоюсь із воюючих сторін, а також, аби вони могли розпізнавати одне одного.

Україна приєдналась до участі в міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки у 1992 році.  Відтоді у них взяли участь понад 45 тисяч українських військовослужбовців.

Миротворча діяльність задумувалася як дієвий механізм врегулювання міжнародних та внутрішньодержавних конфліктів. Однак миротворців ООН дуже часто критикують через неспішне реагування на кризи та досить низьку ефективність у їхньому врегулюванні. Як приклад може слугувати найперша місія ООН на Близькому Сході, що розпочалась у 1948 році і триває дотепер. Окрім цього, чимало місій провалили.

Чи справді обставини настільки невтішні, чи справді миротворців ООН більше не можна назвати ефективними у збереженні міжнародної безпеки та миру? Запрошуємо до перегляду списку фільмів, що розкриють відповідь на це запитання.

Рукостискання з дияволом (Shake hands with the devil) — режисер Роджер Споттісвуд, 2007 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 55% «свіжості» на основі 11 рецензій, рейтинг на IMDb — 7,6 з 10.

Стрічка розповідає про те, як у жовтні 1993 року генерала Ромео Даллера відправили командувати миротворчими силами ООН у Руанді. Його завданням стала допомога країні у підтримці крихкого миру між силами Руандійського патріотичного фронту та Руандійських збройних сил. 

Після смерті президента Руанди Жувеналя Габ’ярімани, літак якого розбився в ніч з 6 на 7 квітня 1994 року, екстремістські гілки уряду хуту за допомогою, зокрема, угруповання «Інтерахамве» («Ті, що нападають разом») розпочали систематичне знищення тутсі та поміркованих хуту Руанди. 

Фільм демонструє спроби генерала Ромео Даллера зупинити геноцид в Руанді, попри цілковиту байдужість його начальства.

Миротворці. У горах Сванетії (Peacekeepers. In the Mountains of Svaneti) — режисер Мирослав Гай, 2019 

Український документальний фільм висвітлює долю миротворців, що прибули 1993 року до Грузії, де на той момент точилася війна з абхазами. Саме тоді п’ятнадцять гелікоптерів з українського боку лише за добу дісталися місця призначення. Миротворча місія стала свідком жахливих подій. 

Українські пілоти врятували від етнічних чисток 7634 людини та доставили 487 тонн вантажу.

Миротворці. Перша місія (Peacekeepers. First mission) — режисерка Валентина Охлопкова, 2022 

У кінострічці йдеться про участь українських військових у миротворчих операціях Сил ООН у зонах конфліктів та території колишньої Югославії. Миротворці виконують чимало завдань для стабілізації ситуації в країні. 

Югославська війна вважається однією з найстрашніших та найкровопролитніших війн в історії Європи. 1992 року саме туди й відправили перших миротворців з України. Вони мали принести в країну мир і порятунок, але зненацька зіткнулися з іншим ворогом.

Облога Жадовілля (The Siege of Jadotville) — режисер Річі Сміт, 2016

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 64% «свіжості» на основі 11 рецензій, рейтинг на IMDb — 7,2 з 10.

Фільм «Облога Жадовілля» знятий за однойменною книжкою Деклана Павера і розповідає про міжнародні втручання у політичну кризу, яка охопила Конго після проголошення незалежності від Бельгії у 1960 році. 

Знайдена свобода стала для ексколонії початком громадянської війни. Перед миротворцями з Ірландії поставили завдання встановити контроль над провінцією Катанга, ліквідувавши всі осередки внутрішніх сутичок. Для більшості військових це відрядження стало першим досвідом війни. 

Загін, на чолі якого стоїть Пет Куінлан, потрапив в оточення майже трьох тисяч бельгійських військових, які виконують безпосередні накази лідера Катанги Моїза Капенди Чомбе і не мають наміру віддавати свою провінцію Заходу. Ірландські солдати опинилися у пеклі й були приречені на смерть.

Миротворці (Peacekeepers) — режисер Пол Ковен, 2005 

Рейтинг на IMDb — 6,9 з 10.

Цей документальний фільм знятий за мотивами місії Організації Об’єднаних Націй у Демократичній Республіці Конго у 2002–2004 роках. Стрічка є особистим і драматичним портретом боротьби за порятунок «держави, що не відбулася». 

Кінострічка спостерігає за рішучими й часто відчайдушними маневрами, спрямованими на запобігання миротворцями ООН «руандійській» катастрофі цього разу в Демократичній Республіці Конго.

Авторка: Олеся Лелека, студентка Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, інтернка Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons