19.01.2018

(Не) відбулася акції пам’яті правозахисників Маркелова і Бабурової

Як повідомляють громадські спостерігачі групи “ОЗОН” у Києві (не)відбулася акція пам’яті правозахисників Маркелова і Бабурової вбитих неонацистами у Москві в 2009 році, яка напередодні була анонсована у соціальних мережах. Спостерігачі “ОЗОН” стали свідками “затримання” поліцією учасника зібрання Артема Тидви, коли прибули на місце зібрання. У коментарі ОЗОНівцям організатори повідомили, що крім нього було затримано ще семеро людей. Усі затримані учасники були доставлені до Шевченківського районного відділку поліції. У відповідь на дзвінок адвоката черговий райвідділу повідомив, що Тидву “запросили для дачі показів”. Близько 15:45 усіх затриманих відпустили без пояснення причин затримання. Попри погрози та хуліганські дії – жодного з учасників контр-зібрання затримано не було.

***

На момент прибуття спостерігачів о 13:05 на місці запланованої акції знаходилося близько 10 учасників акції пам’яті російських правозахисників Бабурової та Маркелова та 50 учасників контр-зібрання, які прийшли на місце зібрання висловити незгоду з гаслами зібрання. Учасники акції вважають вбивство правозахисників “політичним вбивством, частиною терору, який російські ультраправі вели і ведуть проти мігрантів, людей інших національностей, лівих активістів та активісток, представників ЛГБТ-спільноти […] Проблема неонацистського насильства не обмежується Росією […] На підконтрольній Україні території саме політично-мотивовані бойовики становлять найвищу небезпеку для громадянських та людських прав.”

Учасники контр-зібрання знаходилися прямо біля учасників зібрання, говорили у мегафон. Одне із виловлених гасел – звинувачення у причетності учасників акції “до підтримки сепаратизму, самоназваних ЛНР та ДНР”.

На місці знаходилися 5 представників Антиконфліктної групи поліції.Працівники Антиконфліктної групи поліції постійно намагалися перебувати між учасниками зібрання та контр-зібрання, але спостерігачам складно дати високу оцінку застосуванню навичок медіації та переговорів. Крім того, на площі знаходилися автобуси з працівниками ППОП та Національної гвардії України. Близько 25 співробітників поліції особливого призначення також знаходилися між учасниками.

Під час комунікації з керівником відділу превентивної комунікації ГУНП у м. Києві організатори вимагали забезпечити безпеку учасникам зібрання. Натомість лейтенант поліції Брикульський Тимур вимагав в організаторів повідомлення про зібрання, а згодом повідомив про те, що місцем проведення акції зазначено територію по вул. Володимирській, 15. О 13:25 з боку учасників контр-зібрання у голову організатора зібрання Володимира Чемериса кинули 2 яйця.

О 13:40 учасників зібрання поліція супроводила під будівлю ГУНП у Київській області, звідки групами відводили учасників зібрання до пішохідного переходу та таксі. На думки, спостерігачів поліція не доклала достатньо зусиль для того, щоб забезпечити право учасників зібрання на реалізацію своєї свободи. Через загрозу насилля більшості учасників довелося покинути місце зібрання.

На прохання спостерігачів повідомити скільки осіб було затримано та куди їх відвезли, представники поліції, груп превентивної комунікації, не надали коментарів, повідомивши, що ця інформація їм невідома.

Нагадаємо, що 18 січня 2018 року Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська оприлюднила звернення до голови Національної поліції Сергія Князєва щодо належного забезпечення заходів безпеки учасників акції вшанування пам’яті правозахисника Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, які були вбиті російськими неонацистами у 2009 році, проведення якої заплановано на 19 січня 2018 року о 13:00 у м. Києві на Михайлівській площі.

Група громадського спостереження “ОЗОН” – є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів під час проведення мирних зібрань, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем – пріоритетні завдання ОЗОНу. Громадські спостерігачі є незалежною стороною, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com

 

Назад
Попередня Наступна
buttons