18.07.2022

Напад Росії призвів до значного погіршення ситуації з дотриманням прав людини в Україні, – УВКПЛ ООН

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) підготувало доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні в контексті збройного нападу Російської Федерації. Доповідь охоплює період з 24 лютого по 15 травня 2022 року та була підготовлена за результатами роботи Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ).

У доповіді детально описані порушення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права , задокументовані Місією. Вона містить дані про жертви серед цивільного населення, пошкодження цивільної інфраструктури й житла, вбивства, свавільні затримання та насильницькі зникнення, катування й жорстоке поводження, включаючи сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, а також інші порушення прав людини.

У доповіді розглядається вплив бойових дій на людей і групи, які перебувають у вразливій ситуації, як-от ВПО, роми, особи з інвалідністю, люди похилого віку.

«Чимало військових засобів і методів порушували норми МГП, які регулюють ведення бойових дій. Зокрема, у багатьох випадках Збройні сили Російської Федерації та меншою мірою Збройні сили України не дотримувалися принципів розрізнення, пропорційності та запобіжних заходів, щоб уникнути або щонайменше звести до мінімуму випадкову загибель цивільного населення та пошкодження цивільних об’єктів», – йдеться, зокрема, у доповіді.

Станом на 15 травня УВКПЛ ООН зафіксувало в Україні численні незаконні вбивства, включно із сумарними стратами цивільних осіб у понад 30 населених пунктах у Київській, Чернігівській, Харківській і Сумській областях, скоєні, коли ці території перебували під контролем Збройних сил Російської Федерації наприкінці лютого та в березні. Загалом на той момент ММПЛУ отримала інформацію про понад 300 таких вбивств.

У доповіді задокументовані різні обсяги порушення МГП та міжнародного права прав людини обома сторонами щодо поводження з військовополоненими та особами hors de combat, а саме випадки позасудової страти, відмови в наданні медичної допомоги, катувань та жорстокого поводження, виставлення для цікавості публіки, порушення умов інтернування.

«Збройний напад також був затьмарений сексуальним насильством, пов’язаним із конфліктом (СНПК). ММПЛУ отримала численні твердження, змогла перевірити та підтвердити 23 випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, зокрема, зґвалтування, групове зґвалтування, катування, примус до публічного роздягання, погрози сексуального насильства. Більшість випадків були вчинені на місцевостях, які контролюються Збройними силами Російської Федерації, але також були випадки й на місцевостях, які контролюються Урядом», – додають автори документу.

У доповіді також зафіксовані 248 випадків свавільного затримання представників місцевих органів влади, журналістів, активістів громадянського суспільства та інших цивільних осіб, чимало з яких можуть складати насильницькі зникнення, імовірно вчинені Збройними силами Російської Федерації та пов’язаними озброєними групами.

У документі також містяться дані про підтверджені заяви про примусовий військовий призов чоловіків пов’язаними з Росією озброєними групами в Донецьку та Луганську.

ММПЛУ стривожена безпековими ризиками, з якими зіткнулися журналісти та працівники медіа в Україні. У доповіді зафіксовано 17 випадків загибелі журналістів, працівників медіа та блогерів під час бойових дій, а також ще 14 випадків поранення журналістів.

У цій доповіді задокументований 41 випадок переслідування жителів Криму за «дискредитацію» або «заклики до перешкоджання» застосування Збройних сил Російської Федерації.

Звіт також містить конкретні рекомендації Російській Федерації, Україні й міжнародній спільноті та закликає до їх швидкого виконання для покращення ситуації з правами людини в Україні та ефективного захисту цивільного населення.

Наразі доповідь доступна для завантаження англійською мовою, а незабаром з’являться українська та російська версії.

Назад
Попередня Наступна
buttons