16.06.2022

Ми повинні думати як діяти, щоб зібрані докази злочинів РФ не залишилися історією, – Олександра Матвійчук

Документуючи злочини військових РФ, правозахисники вже зараз повинні думати про те, як зробити так, щоб зібрані докази послужили тому, щоб стати підставою для покарання злочинців. Про це голова Центру Громадянських Свобод (ЦГС) Олександра Матвійчук заявила під час засідання правозахисного клубу «Документування та розслідування міжнародних злочинів в Україні: досвід правозахисників».

Відкриваючи захід, зазначила, що правозахисна спільнота задає меседж стосовно важливості фіксації порушень прав людини – воєнних злочинів, злочинів проти людяності. Голова ЦГС зазначила, що правозахисникам, насамперед, потрібно визначитися: «Ми працюємо для історії? Чи ми працюємо аби були притягнуті до відповідальності злочинці?!»

Вона зазначила, слідчі національної поліції  порушили понад 16 тисяч кримінальних проваджень проти військових РФ і їх пособників. «Ми маємо вже зараз поставити питання які наслідки будуть стосовно цих проваджень? Нам треба вже зараз думати як діяти, щоб ці докази не залишилися історією», –  акцентувала Матвійчук.

Своєю чергою, виконавча директорка Центру Громадянських Свобод, Олександра Романцова, зазначила, що завдяки звільненню, наприклад, Київської області, зараз є змога документувати воєнні злочини, виїжджати на місця їх скоєння та верифікувати отримані дані..

«Ми виїжджаємо на один епізод і привозимо звідти десяток інших епізодів, тому що те, що у відкриті джерела потрапляє приблизно одна десята від того, що насправді відбулося, особливо в тих місцях, де був прямий контакт з окупантами».

«Ми також переймаємося тим, як зібрані дані будуть прийматися міжнародними органами, – зазначила вона. – Яким чином отримати реакцію міжнародних організацій, міжнародного правосуддя, можливо, якихось нових механізмів, які мали б реагувати на таку ситуацію, коли тобі не десять воєнних злочинів треба двадцять років документувати, а коли воно ось тут є? Чи спроможні ми на національному рівні забезпечити правосуддя для жертв і на міжнародному рівні?».

Докладніше про результати дискусії на сайті Харківської правозахисної групи.

Назад
Попередня Наступна
buttons