07.06.2023

Ми маємо стати прикладом для інших країн, які, на жаль, не справилися з агресією Росії, – Олександра Романцова під час Форуму громадянського суспільства

У вівторок, 30 травня, виконавча директорка Центру громадянських свобод взяла участь в панельній дискусії «Як війна та відновлення змінюють суспільний договір в Україні», яка відбулася під час форуму громадянського суспільства «Обриси майбутнього», організованого громадською організацією «ІСАР Єднання».

У цьому контексті Олександра Романцова наголосила на наявному у суспільстві запиті на справедливість: «Я дуже хочу, щоб ми як громадянське суспільство, сформували ці виклики не як “суд Лінча”, щоб не вдавалися до самосуду та не просто прагнули покарати всіх, кого ми вважаємо винними, а все ж, щоб ми досягли цієї інституційної спроможності нашої держави – надати відчуття правосуддя кожній жертві, кожному, хто вижив після цих міжнародних воєнних злочинів. А з іншого боку, ми маємо стати прикладом для інших країн, які на жаль не справилися з агресію Росії».

Правозахисниця наголосила на важливості для українців брати участь в організаційному процесі держави: «Громадянське суспільство – це ідея, що кожен українець може зібратися, знайти однодумців, щось вирішити на різному рівні. Наразі кожна українка і кожен українець відчувають, що ми маємо ту державу, яку ми організували».

Наостанок учасники панелі поділилися своїм баченням прогресу громадянського суспільства. Олександра Романцова вбачає цей прогрес у сталій судовій системі, яка здатна опанувати понад 40 тисяч воєнних злочинів РФ, які зафіксували правозахисники в межах глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна».

Нагадаємо, що Форум розвитку громадянського суспільства України – це щорічна подія, що слугує майданчиком обміну досвіду між громадськими організаціями з усієї країни. Цьогорічний Форум пройшов під гаслом «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України», щоб обговорити та відзначити внесок громадянського суспільства у сьогодення і майбутнє нашої держави. Подія зібрала понад тисячу учасників.

Назад
Попередня Наступна
buttons