14.10.2017

Музичний перформанс на підтримку видимості ЛГБТ: висновки спостерігачів

Монітори та моніторки групи “ОЗОН” 11 жовтня здійснили громадське спостереження за мирним зібранням, присвяченим дню видимості ЛГБТ спільноти. Досі зібрання ЛГБТ спільноти в Україні залишаються одними з найбільш конфліктних, зокрема і у Харкові, де у травні 2017 року вкотре було здійснено напади на учасників та учасниць. Тим не менше, цього разу спостерігачі відзначили низькі ризики нападів, зокрема і через досить продуктивну співпрацю  організаторів та правоохоронців.

Місцем проведення зібрання була площа перед Історичним Музеєм (вул. Університетська 5). За спостереженнями моніторів саме зібрання тривало з  18:40 до  19:23. Учасниками зібрання були близько 150-ти осіб.

ФОТО: Andrey Yarygin

Охорону громадського порядку на місці проведення зібрання здійснювали  150 працівників Національної поліції України (серед них працівники ГУНП в Харківській області, Патрульна поліція, Батальйон поліції особливого призначення, Батальйон патрульної служби поліції особливого призначення «Харків»), а також  125 військовослужбовців Національної гвардії України

ФОТО: Andrey Yarygin

Загальний короткий опис подій.

Близько 18:00 територія Майдану Конституції була перекрита для проходу громадян правоохоронцями через “мінування”, про яке надійшов дзвінок до поліції. Крім обмеження проходу поліцейські вибірково здійснювали поверхневу перевірку громадян, які все ж проходили. У цей час біля виходів з метро “Майдан Конституції” та “Історичний музей” вже знаходилися деякі учасники Музичного перформансу. О 18:40 обмеження руху було припинене — учасники зібрання отримали змогу пройти до входу в Історичний Музей, де було заплановано проведення заходу. Місце проведення біля входу у Музей було перекрито кордонами з правоохоронців.

Під час зібрання учасники співали пісні, демонстрували  плакати з написами:

“У любові – різні обличчя”

“Права ЛГБТ – це не про секс, це – про права”

“Права людини – понад усе”

“Харків – для всіх”,

 

а також тримали у руках символіку ЛГБТ-спільноти. Організатори через гучномовець спілкувалися з учасниками. Зокрема, о 19:29 повідомили пропозицію для усіх охочих виїхати на підготованому автобусі у супроводі поліції до безпечного місця, звідки можна буде без загроз роз’їхатися. О 19:34 більшість учасників поїхали на автобусі, а решта самостійно рушила до переходів.

ФОТО: Victor V. Vysochin

Наявність контрзібрання.

На місці проведення зібрання були присутніми особи (близько 20 людей), які висловлювали незгоду з поглядами учасників зібрання. Але не робили це у “видимій” формі: без лозунгів, вигуків, транспарантів. Під час початку концерту один із громадян пройшов кордон поліції до учасників мирного зібрання та почав їх знімати на камеру, давати інтерв’ю ЗМІ висловлюючи своє засудження поглядів учасників Музичного перформансу. Будь-яких публічних закликів до насильства спостерігачами не було зафіксовано. Учасники контрзібрання після поверхневої перевірки співробітниками поліції вільно пересувались по території проведення зібрання, спілкувались із організаторами, учасниками і журналістами.

Охорона здоров’я.

1 пожежна машина ДСНС –  3 машини Швидкої допомоги –  представники “Червоного Хреста”

Оцінка дій правоохоронців.

Варто відзначити, що координація дій між організаторами зібрання та правоохоронцями відбулася належним чином. Зокрема, спостерігачі відзначили сприяння правоохоронців проведенню зібрання. Серед прогресивних практик, що були використані харківськими правоохоронцями – залучення до охорони громадського порядку на час проведення перформансу працівників групи превентивної комунікації (“поліції діалогу”). Спостерігачі зафіксували, що останні продемонстрували належний рівень навичок переговорів та медіації під час розмов із громадянами, які були незгодними із гаслами зібрання. На жаль, поки важко відзначити подібний рівень комунікації серед решти правоохоронців, що перебували на місці зібрання.

Спостерігачі ГГС “ОЗОН” також відзначили брак написів “Група комунікації” на спеціальних жилетах групи превентивної комунікації (попри їхню доцільність відповідно до рекомендацій визначених Дорученням НПУ №8246/01/20-2017).

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Серед очевидних порушень, які були зафіксовані спостерігачами – брак належної ідентифікації правоохоронців. Більшість працівників ГУНП Харківської області, що формували “живе загородження” довкола учасників, знаходилися на місці без жетона на видному місці. Крім того, очевидною проблемою залишається або відчутність маркування індивідуальних засобі захисту правоохоронців, або ж неналежне їх маркування – як от зафіксований спостерігачами напис на бронежилетах  працівників ГУНП Харківської області”МІЛІЦІЯ”.

ФОТО: ГГС “ОЗОН”

Група громадського спостереження “ОЗОН”- є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів під час проведення мирних зібрань, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем – пріоритетні завдання ОЗОНу. Громадські спостерігачі є незалежною стороною, вони завжди залишаються поза межами процесу. Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці ОЗОН www.facebook.com/OZON.monitoring

Контактна пошта: ozon.monitoring@gmail.com

 

Назад
Попередня Наступна
buttons