15.05.2018

Моніторинг 9 травня у Києві: коментарі громадських спостерігачів “ОЗОН”

9 травня 11 стостерігачів/ок групи “ОЗОН” здійснювали моніторинг дотримання права на свободу мирного зібрання у Києві. У фокусі уваги групи перебували “Безсмертний полк”, акція “Ветерани WOW” та контр-зібрання представників Молодіжного націоналістичного конгресу.

За підрахунками спостерігачів/ок учасниками  маршу “Безсмертний полк” були близько 4000 осіб.

Гасла :

Киев – город-герой! Ура!

Деды победили и мы победим!

Слава советским воинам

Я помню – я горжусь

Победа будет за нами

Очистим Киев от нацистов (фашистов)

Фашизм не пройдет

Слава советскому народу

Слава советской Украине

Слава Сталину

Слава генералу Ватутину

Акція “Ветерани WOW” попередньо була анонсовано у соціальних мережах.

Тривалість: 10:40 – 11:00. Кількість учасників: 60.

Учасники акції вийшли з портретами померлих героїв гри World of Warcraft. Акцію охороняло близько 70 представників Національної Гвардії і 30 правоохоронців з ТОРу. Після закінчення акції, правоохоронці утворили коридор, по якому учасників акції було виведено у двір офісу УКУ за адресою вул. Мазепи 10.  

Близько 12:30 спостерігачами було зафіксовано початок контр-зібрання біля Вічного вогню із наступними гаслами:

“Ні танцям на кістках”, “ Слава Україні – Героям слава, слава нації – смерть ворогам”, “Не свято, а пам’ять”, “СССР почав Другу світову війну”, День перемоги одного режиму над іншим”, Радянська окупація – це не перемога”, “Здолали Гітлера – здолаєм Путіна”, “Ні російському фашизму”.

“На пам’ятниках в честь загиблих на війні нема їх імен та по батькові. Це безіменна казенна пам’ять. Ганьба нам”, “Дєнь пабєди(закреслено); День пам’яті”, “ 9 травня зміна окупації нацистської на радянську”.

Короткий опис дій правоохоронців

Місце проведення вищезгаданих заходів було напередодні оточене та загороджене службовими авто та металевими загородженнями. На вході з боку станції метро “Арсенальна” по вулиці Івана Мазепи були встановлені рамки металошукачів. Перед входом на очіплену територію працівнками НПУ проводилася поверхнева перевірка усіх охочих потрапити до Меморіалу та Вічного Вогню. Правоохоронці здійснювали перевірку наявності на одязі в учасників заходів незаконної символіки. Тим не менше спостерігачами групи були зафіксовані ряд порушень:

– З​ ​порушеннями ​​відбувалася ​​процедура​​ “поверхневої​​ перевірки”

Частина правоохоронців з порушеннями процедури здійснювала процедуру поверхневої перевірки, вчиняючи дії, які варто було кваліфікувати як здійснення процедури особистого огляду і огляду речей. Зокрема деякі поліцейські самостійно руками витягали особисті речі з сумок громадян, які мали на меті пройти на загороджений периметр.

– З порушеннями відбувалася перевірка щодо наявності в учасників зібрань забороненої символіки. Так, спостерігачами/ками було зафіксовано безпідставну відмову пройти на територію одному із охочих, на куртці якого була зображена звичайна червона зірка, а не символіка тоталітарного режиму.

– Спостерігачами\ками також було зафіксовано 2 випадки виведення за територію проведення заходів учасників контр-зібрань. Тим не менше, ці дії відбувалися без зазначення причини.

 

– Брак достатньої комунікації між правоохоронцями та учасниками ​​зібрань. Зокрема, правоохоронцями не було доведено до відома громадян час та тривалість періоду закриття рамок на вхід з боку станції метро “Арсенальна”. Таким чином, близько 40 хвилин декілька сотень людей тіснилися на площі перед рамками.

До охорони громадського порядку поблизу Вічного вогню 9 травня 2018 року залучалися наступні підрозділи Національної поліції України:

– ГУНП у м. Києві, Львові та ін.

– Групи превентивної комунікації у футболках “Поліція діалогу”

– Патрульна поліція

– Групи тактико-оперативного призначення УПП у м. Києві

– ППОП ГУНП у м. Києві

– Поліція охорони

а також військовослужбовці Національної гвардії України.




 Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу.

 

Назад
Попередня Наступна
buttons