20.09.2016

Міжнародний форум 15.09.2016 Частина 3. Вересень, 2016

Резолюція ООН 1325 побудована за логікою, що збройні конфлікти перш за все мають негативний вплив на цивільне населення, серед якого особливо вразливими є жінки та діти. Російська збройна агресія, яка почалася із окупації Криму та переросла у війну на Донбасі, підтверджує це твердження.
Множинної дискримінації в окупованому Криму зазнають представниці кримсько-татарського народу, національних меншин, таких як роми, ВІЛ-інфіковані жінки, клієнтки забороненої в Росії замісної підтримуючої терапії, прихожанки церков, які не відносять до Московського патріархату. Незаконно введене державною-окупантом російське законодавство в рази гірше захищає від дискримінації та не містить заходів для забезпечення рівноцінності результатів.
На підконтрольній Росії частині Донбасу незаконні збройні формування створили організовану систему викрадення, катування та вбивства цивільних людей виключно за їх політичні погляди по підтримці державного суверенітету України. Жінки часто стають жертвами таких дій, фізичного та сексуального насилля, і повністю позбавлені доступу до правосуддя, засобів правового захисту та допомоги, включаючи психологічну. На цих територіях вводяться дискримінаційні культурні практики, що позбавляють жінок можливості на рівних із чоловіками приймати участь у політичному та суспільному житті. Яскравим прикладом став наказ керівника незаконного збройного формування відвідувати кав’ярні жінкам під загрозою арешту.
Повний запис виступу Олександри Матвійчук, голови правління Центру Громадянських Свобод на Міжнародному форумі «Партнерство Парламенту, Уряду та громадянського суспільства – для виконання національного плану дій «Жінки, мир, безпека» з 15:30.

Назад
Попередня Наступна
buttons