08.05.2023

Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Всесвітній день Червоного Хреста та Півмісяця відзначається щороку 8 травня. Цей день було обраний на честь народження Генрі Дюнанта, одного з засновників Міжнародного комітету Червоного Хреста, який був нагороджений першою в історії Нобелівською премією миру.

Всесвітня організація виконує різноманітні гуманітарні функції, такі як надання допомоги постраждалим від війни та конфліктів, голоду та надзвичайних ситуацій, забезпечення медичної допомоги та допомоги у розв’язання соціальних проблем.

Жан Анрі Дюнан (автор книги «Спогади про Сольферіно»), саме за його ініціативою почали працювати перші групи волонтерів, що надавали допомогу пораненим на територіях бойових зіткнень. Організація розпочала свою діяльність з 1863 року і продовжує існувати до сьогодні.

Книга за посиланням.

Всесвітній день Червоного Хреста та Півмісяця є нагадуванням про необхідність гуманітарної діяльності та підтримки організацій, які працюють на благо людства. Він також є можливістю відзначити внесок добровольців та працівників Червоного Хреста та Півмісяця в розвиток гуманітарної діяльності.
Всесвітній день Червоного Хреста та Півмісяця є нагадуванням про необхідність гуманітарної діяльності та підтримки організацій, які працюють на благо людства. Він також є можливістю відзначити внесок добровольців та працівників Червоного Хреста та Півмісяця в розвиток гуманітарної діяльності.

Червоний Хрест в Україні активно працює з 1918 року. Від початку конфлікту у 2014 році Червоний Хрест надав значну допомогу тим, хто опинився в складних умовах та потребував медичної допомоги та гуманітарної підтримки.

Під час повномасштабного вторгнення 2022 року організація продовжувала надавати допомогу українцям. Червоний Хрест допоміг евакуювати більш ніж 300 тисяч людей, понад 10 мільйонів осіб отримали гуманітарну допомогу, також майже 100 тисяч людей отримали знання з первинної допомоги від фахівців. Крім цього Червоний Хрест забезпечував тимчасове житло для людей, які були змушені покинути свої домівки через війну, передавав обладнання та медикаменти до регіонів в складних умовах. Організація працювала з урядом та іншими сторонами конфлікту з метою підвищення захисту прав та інтересів людей, які постраждали від війни.

Навчання з міжнародного гуманітарного права яке надає Червоний Хрест, є дуже важливою та необхідною в умовах війни.

Стандартизований підручник з МГП українською мовою безкоштовно доступний тут (pdf).



Робота з поширення знань про МГП ґрунтується на ідеї, що глибоке ознайомлення з нормами, викладеними в законі, має важливе значення для їх ефективного застосування та, як наслідок, для захисту жертв збройних конфліктів.

В Україні існує високий рівень довіри до Червоного Хреста і високо цінується його робота в умовах війни та кризи, але є і зауваження. Одним із важких напрямків роботи Червоного Хреста є доступ до таборів військовополонених та політичних в’язнів. На жаль Червоний Хрест не може домогтися від Росії надання доступу до всіх полонених згідно із Женевською конвенцією, в той час, як Українська сторона дотримується усіх домовленостей. Через це багатьом родинам невідомо що відбувається з їхніми рідними у Російських тюрмах і в яких умовах утримуються в’язні.

Попри все Червоний Хрест грає важливу роль у вирішенні конфліктів через свій нейтральний статус, досвід, довіру від дерд та здатність до співпраці з усіма сторонами конфлікту. Організація працює з урядами, військовими, громадськими та релігійними лідерами, з місцевими групами та іншими сторонами конфлікту, щоб сприяти мирному вирішенню конфлікту та зменшенню страждань людей, які потерпають від воєнних дій. Крім того, Червоний Хрест здійснює моніторинг воєнних конфліктів та порушень гуманітарного права, щоб забезпечити захист прав людей та запобігати гуманітарній катастрофі.

Автор: Анастасія Матвієнко

Photo by Kevin Paes on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons