12.04.2023

Міжнародна федерація прав людини (FIDH) відвідала Київ зі щорічним візитом

У межах цього візиту відбулася зустріч представники Міжнародної Федерації за права людини (FIDH) та організацій-членів Федерації – Центру громадянських свобод та Харківської правозахисної групи – зустрілися з представниками Офісу генерального прокурора.

Правозахисники обговорили спільну діяльність у розслідуванні воєнних злочинів та обґрунтуванні злочинів проти людяності. Сфокусувавши увагу на документування та відповідальність за сексуальне та гендерне насильство, злочинах проти людяності і злочину примусового переміщення цивільних осіб, зокрема, у процесі фільтрації. А також, переслідування злочину підбурювання до геноциду.

Громадські організації наголосили на важливості збору доказів для майбутнього використання їх не лише у національних судах, а й у країнах, які застосовують принцип універсальної юрисдикції. З моменту широкомасштабного вторгнення FIDH, Центр громадянських свобод і Харківська правозахисна група провели аналіз низки доказів на підтвердження вчинення геноциду, пропаганди геноциду та різноманітних воєнних злочинів російських військових і надавали  психологічну та адвокатську допомогу потерпілим. 

В Офісі Генпрокурора  підтвердили своє бажання співпрацювати з громадським сектором у розслідуванні злочинів геноциду, підбурюванні до геноциду, СНПК та воєнних злочинів і притягати винних до кримінальної відповідальності.

Довідково: FIDH (Міжнародна федерація прав людини) — міжнародна правозахисна неурядова організація, що об’єднує 192 організації зі 117 країн. З 1922 року FIDH захищає громадянські, політичні, економічні, соціальні та культурні права, викладені у Загальній декларації прав людини.

Назад
Попередня Наступна
buttons