06.06.2024

Медведєв, Соловйов, Симонян та інші російські пропагандисти обвинувачуються у мові ворожнечі як злочині проти людяності

  • Шість головних російських пропагандистів, серед яких колишній президент, стали фігурантами подання FIDH за статтею 15 Римського статуту. 
  • Міжнародна федерація прав людини (FIDH) спільно з Харківською правозахисною групою та Центром громадянських свобод, своїми українськими організаціями-членами, а також російською неурядовою організацією, направили подання до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), в якому стверджується, що шестеро російських громадян вчинили злочин проти людяності у формі переслідування українців через мову ворожнечі.
  • Ця ініціатива викриває злочинний характер мови ворожнечі, поширюваної російськими пропагандистами, щоб підкреслити її роль у вчиненні інших міжнародних злочинів, скоєних в Україні, та добитися від МКС проведення подальшого розслідування цих мовленнєвих практик.

Париж, Київ, Гаага, 6 червня 2024 року: Сьогодні Міжнародна федерація прав людини (FIDH) направила подання відповідно до статті 15 Римського статуту до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), звертаючи увагу Суду до злочинного характеру мови ворожнечі у російських медіа, що сприяла міжнародним злочинам в Україні, бажаючи переконати Офіс прокурора подати клопотання про видачу ордерів на арешт.

Подання стосується Дмитра Медведєва, колишнього президента і нинішнього заступника голови Ради безпеки Російської Федерації; Володимира Соловйова, ведучого популярної телепрограми на державному телеканалі Росія-1; Маргарити Симоньян, головного редактора Russia Today; Дмитра Кисельова, керівника державної медіагрупи Росія Сьогодні; і Сергія Мардана, популярного радіо- та телеведучого. Усі вони брали участь у ненависницькій кампанії проти українських цивільних, заохочуючи та сприяючи воєнним злочинам та іншим звірствам Росії. FIDH та її партнери також вважають, що Олексій Громов, перший заступник керівника Адміністрації президента, несе відповідальність за ті самі дії як керівник, який або віддав наказ про їх вчинення, або дозволив вчинити такі дії.

Сприяння скоєнню інших міжнародних злочинів

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року з’явилися вагомі докази численних звірств, скоєних російськими збройними силами. Масові вбивства в Бучі, катівні в Херсоні, примусове переміщення цивільних осіб до російських в’язниць та інші ймовірні міжнародні злочини супроводжувалися і потенційно посилювалися риторикою, яку використовували російські публічні особи. Починаючи з 2014 року, і особливо після широкомасштабного вторгнення, заклики до знищення України та репресій проти українців, які виступають проти російської агресії, принизливі висловлювання, що представляють їх як “нацистів”, та інші форми мови ворожнечі регулярно поширюються на державних телеканалах, радіо та в соціальних мережах.

«Щодня українці гинуть від російських бомб, українських цивільних в окупації затримують і катують, українських дітей депортують до Росії, і все це тому, що Росія хоче зробити їх частиною “русского мира”», — заявила Олександра Матвійчук, віцепрезидент FIDH та голова Центру громадянських свобод. «Ці грубі порушення прав людини були б неможливі без дегуманізуючої кампанії російських пропагандистів, які так само винні, як і ті, хто натискає на спускові гачки, вбиваючи українських цивільних».

Стаття 15 Римського статуту дозволяє Прокурору МКС отримувати від неурядових організацій інформацію про злочини, що підпадають під юрисдикцію Суду, і вирішувати, чи відкривати розслідування або зосередитися на конкретному злочині. Подання FIDH має на меті продемонструвати, що мова ворожнечі Медведєва, Соловйова, Симоньян, Кисельова і Мардана є переслідуванням, злочином проти людяності, відповідно до статті 7 Римського статуту. Воно також обґрунтовує відповідальність Громова за те, що він або наказав, або дозволив вчинити такі дії, відповідно до статей 25 і 28 Статуту. 

«Риторика ненависті відіграла вирішальну роль у злочинній кампанії Росії в Україні, — зазначає Ілля Нузов, керівник міжнародної правозахисної програми FIDH. «Наші організації вважають, що в контексті злочинів проти людяності мова ворожнечі є окремим злочином, який заслуговує на більш пильну увагу з боку Міжнародного кримінального суду. Наше подання містить достатньо доказів, що підтверджують необхідність подальшого розслідування цих дій і, зрештою, видачі ордерів на арешт». 

Для цього подання FIDH проаналізувала понад 2 000 відеофрагментів із заявами ймовірних винуватців, зробленими в період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року. З цією метою FIDH та її партнери, які подали заяву, співпрацювали з Українським військовим архівом та Відділом цифрової верифікації Ессекського університету. У 110-сторінковому Поданні було виявлено понад 300 висловлювань, які становлять мову ворожнечі, що рівнозначно  до злочину проти людяності  у формі переслідування. Сторони, що подали заяву, підготували список запитань і відповідей, в якому узагальнили свої висновки, причини подання цієї заяви та наші основні вимоги.

Більше інформації про FIDH та її роботу в Україні можна знайти тут.

Подання до Міжнародного кримінального суду було підготовлено за підтримки Європейського Союзу у межах проєкту «Документування міжнародних злочинів, вчинених збройними силами Росії після повторного вторгнення в Україну».

Назад
Попередня Наступна
buttons