11.01.2018

«Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів, 2017 рік»

Представники громадської організації «Вектор прав людини»  та проекту «Суд людською мовою» презентували результати дослідження «Медіавідкритість судів України: результати всеукраїнського опитування працівників судів України», яке проводилось серед працівників суду, та результати роботи для налагодження конструктивного діалогу між судами та громадою.

В опитуванні взяло участь 449 суди України  (67 %) з 675 чинних судів на підконтрольній території України. Результати показують, що у 379 судах (84% від опитаних) обов’язки прес-секретаря виконуються за сумісництвом. І тільки в 70 судах (16 % від опитаних) існують окремі штатні одиниці спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації.

З привітальними словами виступила голова Ради суддів України Валентина Сімоненко: «Хочеться висловити подяку громадській організації «Вектор прав людини» за те, що вона стала першою організацією, яка почала працювати з судами, після того як Рада суддів вперше за всю історію судової влади в Україні створила свій прес-центр і розпочала відкриту комунікацію з журналістами і представниками громадянського суспільства.»

 «Закон не зобов’язує суддів комунікувати. Проте необхідно зрозуміти, що відкритись судів потрібна не так громадянам, як, в першу чергу, самим суддям,» – наголосив на важливості участі суддів у комунікаційному процесі суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України, голова комітету Ради суддів України з питань комунікації Олександр Сасевич.

Загалом із представниками ЗМІ у судах не налагодження співпраця, про що свідчить дуже низькі показники реалізації медійних заходів, надання коментарів працівниками судів для ЗМІ. У період січень-серпень 2017 року суди провели таку роботу серед громадськості та ЗМІ: 446 (99,3% від опитаних) – наповнювали новинами сайтів судів, близько 1 новини у тиждень; 20 судів (4,5% від опитаних) провели прес-конференції, 23 суди (5,1 %) – прес-брифінги, представники 151 суду (33,6%) надали коментарі, у 128 судах ( 28,5%) відбулись дні «відкритих дверей» переважно для студентів та школярів як із залученням представників ЗМІ так і без.

Керівниця ГО «Вектор прав людини», координаторка проекту «Суд людською мовою» Валерія Рибак також відзначає позитиви як результат проведених тренінгів «Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади»: розширення каналів комунікації. Так, наприклад, майже половина судів, що взяли участь в опитуванні, мають сторінки у Facebook, 55% з них зареєструвалися у 2016-2017 роках. Суди активно почали використовувати  трансляції судових засідань технічними засобами судів до мережі YouTube, – вже у 15 областях України в судах проводиться такі трансляції.

Дослідження роботи судів із ЗМІ та громадськістю проводилось у 2 етапи: під час тренінгів та за допомогою всеукраїнського опитування онлайн протягом серпня – грудня 2017 року.

В Україні на сьогодні не існує спеціальної державної програми навчання прес-секретарів судів, тому силами громадських організацій і судової влади ведеться робота у цьому напрямку. Нагадаємо,  що саме ГО «Вектор прав людини», проект «Суд людською мовою» у партнерстві з Радою суддів України, прес-службою органів суддівського самоврядування, Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні розробили та впровадили першу системну тренінгову програму навчання для представників судів, які виконують обов’язки прес-секретарів з метою створення сприятливого комунікативного середовища між громадськістю, засобами масової інформації та представниками судової влади – тренінг «Комунікативні інструменти в роботі судів: діалог суду та громади» у 2016-2017 роках

За результатами опитування громадськістю надані рекомендації. Зокрема, ввести до штатного розпису кожного суду окремої штатної одиниці спеціаліста із забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретар). Розробити та провести системне навчання для прес-секретарів судів, суддів-спікерів, голів судів із залученням громадських організацій, представників ЗМІ. Продовжити впроваджувати й позитивні практики використання сучасних медійних інструментів, таких як Facebook, трансляції судових засідань.

 

МАТЕРІАЛИ ЗАХОДУ:

Завантажити результати опитування: https://adobe.ly/2AraVcp (включно із базою  facebook-сторінок судів); перелік судових справ, що транслюються технічними засобами судів, станом на 18.12.2017 року. із посиланнями на відео: https://adobe.ly/2CWdTM1

Інфографіка: https://adobe.ly/2CW3O1r

Новини заходу на сторінці проекту «Суд людською мовою»: https://www.facebook.com/trialinsimplewords/

Для довідки:

 

ГО «Вектор прав людини» – правозахисна організація, головною метою якої є реалізація та захист основоположних свобод, прав людини через сприяння практичному виконанню норм та принципів, викладених у міжнародних документах, ратифікованих Україною та усіх інших зобов’язань України у сфері прав людини та основоположних свобод.

Детальніше про ГО «Вектор прав людини» за посиланням: https://www.facebook.com/hrvector.org/

Електронна адреса: info@hrvector.org

Проект «Суд людською мовою» створений для захисту права на справедливий суд та просвітницької роботи для широкого кола населення у даній галузі. Ініціатива об’єднує громадських активістів, IT спеціалістів та професійних юристів.

https://www.facebook.com/trialinsimplewords/   Електронна адреса: trialinsimplewords@gmail.com

 

 У разі виникнення додаткових запитань, прохання звертатись на електронну адресу trialinsimplewords@gmail.com  або за телефоном + 38 050 41 12 047, контактна особа – Валерія Рибак.

Назад
Попередня Наступна
buttons