10.05.2016

LetMyPeopleGo закликає поширювати англомовну інформацію про в’язнів Кремля

ЄвромайданSOS у рамках кампанії LetMyPeopleGo створив новий англомовний буклет, аби пояснити, з якими порушеннями доводиться стикатися “в’язням Кремля”. Це кишенькове видання поширюється серед західних інституцій, що опікуються правами людини, євродепутатів та міжнародних організацій, аби вчергове привернути увагу до незаконно ув’язнених українських громадян в Росії та окупованому Криму.

Видання доступне за посиланням: http://ccl.org.ua/wp-content/uploads/2016/04/PocketHost_CCL_MF.pdf

Серед порушень базових прав, із якими чи не щодня доводиться стикатися бранцям, ідеться, зокрема, про застосування психологічних та фізичних тортур, незаконне вивезення затриманих осіб на територію Росії, спроби силою нав’язати російське громадянство, недопуск до заарештованих осіб українських консулів та незалежних адвокатів, ізоляцію від контактів із родичами, примус до самообмови, тотальну фальсифікацію кримінальних справ, відмову у наданні медичної допомоги та інше. Усього в буклеті наведено 16 доказів незаконних дій Російської Федерації проти захоплених осіб.

Окрім того, правозахисники звертають увагу на кейси, які потребують особливої уваги та термінового реагування: ідеться про справи Станіслава Клиха, психічне здоров’я якого викликає дедалі більше занепокоєння, Юрія Солошенка, 73-річного важко хворого в’язня, та Надії Савченко (на момент підготовки видання вона ще тримала голодування).

На завершення – у буклеті вміщенні рекомендації як для середовища тих, хто приймає рішення, так і для пересічних громадян. LetMyPeopleGo закликає, зокрема, порушувати тему незаконно ув’язнених Росією українців у національних парламентах країн ЄС, підтримувати міжнародну кампанію за їх визволення, у тому числі, наслідувати приклад Литви та запроваджувати санкційні “списки Савченко”, а щонайменше – бодай не забувати надсилати ув’язненим листи та поштівки.

Кишенькове видання було підготовлене спільно із чеською наурядовою організацією People In Need.

Правозахисники закликають поширювати буклет в англомовному середовищі – аби якомога більше людей дізнавалося, що грубі порушення проти незаконно ув’язнених українців – реальність, із якою цим людям доводиться стикатися щодня.

Назад
Попередня Наступна
buttons