26.09.2024

Кожна десята українська школа постраждала від російського вторгнення. Дані ініціативи «Трибунал для Путіна»

Після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році, ініціатива «Трибунал для Путіна» задокументувала 2204 ймовірні воєнні злочини щодо закладів освіти та науки. Росія цілеспрямовано знищує українські навчальні заклади, хоч і переконує, що завдає ударів лише по військових обʼєктах.

3798 українських закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 365 з них зруйновано повністю. Про це свідчать дані українського уряду. Один з таких навчальних закладів — Вирівський ліцей Річківської сільської ради на Сумщині. Наприкінці березня 2022 російська армія завдала жорстоких, ймовірно прицільних, ударів по ньому. Очевидці стверджують — вдарили керованою авіаційною бомбою.

Школа у селі Вири Сумської області, 25 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Суми

«Через війну моя школа була зруйнована майже вщент. У мене були побоювання, що я більше ніколи не зможу ходити в цю школу, адже я її дуже люблю, дуже звикла до неї», — розповідає Марія з Ірпеня на Київщині.

Родина дівчинки виїхала з міста на початку повномасштабного вторгнення. Тож про те, що її школу зруйновано, вона дізналася зі шкільного чату.

Марія в Ірпінському ліцеї «Мрія». Фото: Ukrinform

Маленька Віка навчалася в першому класі в Авдіївці на Донеччині, коли почалося повномасштабне вторгнення.

«Мені подобалося в моїй школі. Але війна відібрала її в мене», — говорить школярка.

Їй лише дев’ять, але все її дитинство минуло під звуки війни. Вона народилася під обстрілами на сході України, збирала свій перший шкільний рюкзак, чуючи вибухи. Сьогодні ж вона втратила дім і можливість вчитися у стінах рідної школи.

Віка з Авдіївки. Фото: UNICEF

Руйнування у Львівському ліцеї «Оріяна» після російської ракетної атаки на місто 29 грудня 2023 року показав мер Львова Андрій Садовий на фото ныжче. Окрім загальноосвітніх шкіл база даних ініціативи Т4Р налічує щонайменше 300 епізодів руйнування чи пошкодження дитсадків і 154 – закладів вищої освіти. Інтенсивність руйнувань освітніх закладів вища у регіонах поблизу лінії фронту, проте ракетні удари й атаки дронів завдають шкоди навіть у віддалених регіонах.

Далі на фото:

Зруйнований у лютому 2022 року Васильківський професійний ліцей, Київська область.​​ Фото: Стас Юрченко, Ґрати.

Зруйнована у січні 2024 року Харківська гімназія № 35. Фото: Суспільне.Новини.

Єдина зелена школа в Україні після удару РФ 16 серпня 2024, Антонівка. Фото: Херсон: Війна без фейків/Телеграм

Виконавці і організатори атак мають бути покарані

Міжнародне гуманітарне право чітко визначає освітні заклади цивільними об’єктами, що не можуть піддаватися нападу. Вони можуть втратити цей захист лише у випадку, коли їх почнуть використовувати військові. Але упродовж двох з половиною років повномасштабного вторгнення в Україну Російська Федерація грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права. Систематично захоплює, руйнує та знищує українські освітні заклади.

У Римському статуті Міжнародного кримінального суду передбачена відповідальність за умисне спрямування нападів на будівлі, призначені для релігійних, освітніх, мистецьких, наукових чи благодійних цілей, на історичні пам’ятники, госпіталі та місця зосередження хворих і поранених за умови, що вони не є військовими цілями. За ці злочини мають відповісти як самі військові, які це вчинили, так і командири, які віддали наказ.

На знімку далі — Валерія у випускній сукні на руїнах своєї школи у Харкові. Росія не зупиниться, якщо її не зупинити! Ви знаєте, хто має це побачити.

Назад
Попередня Наступна
buttons