21.03.2018

Кінопоказ “Хвиля” в рамках Кіноклубу Середовище

Кіноклуб Центру Громадянських Свобод “Середовище” запрошує вас на кінопоказ художньої стрічки “Хвиля” Денніса Ганзеля.

Фльм засновано на реальних подіях – експеримент шкільного вчителя Р.Джонсона в Пало-Альто в 1967році, який за тиждень продемонстрував як швидко і не зустрічаючи опору він може змінити поведінку і світогляд учнів. І вже за п’ять днів показав учням, що їхня поведінка в ці дні кардинально не відрізнялася від вчинків пересічних громадян Третього рейху.

Сама стрічка розповідає цю історію на прикладі сучасної німецької школи. В німецькій гімназії проводять спеціальний проект: протягом тижня учні вивчають одну з політичних систем за власним вибором. Вчитель Райнер Венгер хотів провести курс анархізму, однак йому дістається автократія.

На першому уроці виникає дискусія: чи можливо встановити диктатуру в умовах сучасної Німеччини.
Вчитель пропонує учням експеримент – прості правила, які він буде пропонувати до виконання для групи, які мають на меті лише дисципліну, самовдосконалення і братерство.

І учні, що не сприймали, ані предмет, ані вчителя всерйоз, все з більшим ентузіазмом долучаються до експерименту.
Як далеко це може зайти?

Ця стрічка на яскравих прикладах демонструє, як за короткий час масова ідеологія може зруйнувати індивідуальну свідомість, як особиста “невідповідність” груповим уявленням про правильне і неправильне може стати причиною жорстокого насильства.

Чи варте загальне благо вбивства однієї “невідповідної” людини?

На ці і багато інших питань ви зможете отримати відповідь під час вступної лекції Maksym Butkevych – відомого правозахисника, журналіста, координатора проекту No Borders project / Проект Без Кордонів.

Назад
Попередня Наступна
buttons