07.11.2018

Громадський моніторинг – навчаємо та навчаємось разом

3 листопада керівник аналітичного напрямку УГСПЛ Олег Мартиненко провів тренінг для моніторів зібрань із високим рівнем конфліктності

оригінальний допис на сайті УГСПЛ 

Як діє та як має діяти Національна поліція у разі, коли мирне зібрання втрачає характер мирного та перетворюється на масові безладдя? Як об’єктивно оцінити дії правоохоронців у перебігу подій – від провокацій до відкритого силового протистояння? Як підготувати громадських активістів таким чином, аби вони кваліфіковано могли здійснювати моніторинг динамічних подій за участю декількох сторін?

3 листопада 2018 року офіс Центру Громадянських Свобод (ЦГС) знов зібрав активістів та волонтерів, вкрай мотивованих до тривалої роботи – здійснення громадського контролю за діями Національної поліції під час проведення мирних зібрань та масових заходів. Такий вид контролю з лютого 2013 року став основним компонентом діяльності Групи громадського спостереження «ОЗОН». Створена за ініціативою ЦГС, група «ОЗОН» здійснює неупереджений моніторинг мирних зібрань у різних областях України, фіксуючи системні порушення як національного законодавства, так і міжнародних стандартів.

Цього року спецкурс групи громадського спостереження «ОЗОН» проходив як частина навчальної програми Київської школи з прав людини та демократії.

 

Відкриття спецкурсу розпочалося з 2-годинного практичного заняття «Коли стає гаряче: моніторинг зібрань із високим рівнем конфліктності». Враховуючи багаторічні партнерські стосунки, ця тема «припала» на керівника аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олега Мартиненка.

Учасникам були запропоновані практичні вправи з визначення рівня конфліктності немирних зібрань, інформація щодо індивідуальних та групових дій спостерігачів «ОЗОН» для якісного моніторингу подій у випадку сутичок громадян з правоохоронцями. Окремо були розглянуті питання індивідуальної безпеки: елементи жестової комунікації, збереження відзнятої інформації, специфіка взаємодії з представниками поліції в екстремальних умовах.

У практиці «ОЗОН» нерідко траплялося так, що монітори опинялися один на один з матеріальними наслідками протестних акцій: місцями подій із залишками речових доказів, документів, індивідуальних речей. З огляду на таку можливість на імпровізованому учбовому майданчику була відтворена одна з таких сцен, де серед битого скла та листя монітори могли знайти достатньо цікавих артефактів.

Звичайно ж тут учасники навчання також мали нагоду вдосконалити свої навички з фотофіксації та попрактикуватися у класифікації знайдених речових доказів.

Підсумок практикуму надає оптимізму – кількість та ентузіазм волонтерів стане в нагоді у процесі неупередженого висвітлення чисельних акцій передвиборчої кампанії та дій Національної поліції.

Назад
Попередня Наступна
buttons