16.08.2021

Досягнення цілей сталого розвитку неможливе без Інтернету

Джейн Кофін
Старший віце-президент, Зростання Інтернету, Internet Growth Project

Цього тижня я мала можливість взяти участь у сесії Політичного форуму найвищого рівня зі сталого розвитку – центрального пункту обговорення Порядку денного на 2030 рік та Цілей сталого розвитку (SDGs/ЦСР). Це було своєчасною можливістю обговорити шляхи до сталого відновлення після пандемії COVID-19. Для цього нам потрібен Інтернет.

Важко уявити, як пережити пандемію без Інтернету. Дослідники зіткнулися б із ще більшими викликами як у роботі щодо запобігання поширенню COVID-19, так і у співпраці над розробкою вакцин. Це також грунтовно вплинуло на життя людей, які мали до нього доступ, давши багатьом можливість працювати вдома та продовжувати навчання.

Однак, за перший рік пандемії стали очевидними труднощі, які не можна ігнорувати. Майже половина населення планети не має доступу до Інтернету. Цей посилюючий цифровий розрив спричинений різними причинами, які варіюються від відсутності інфраструктури до відсутності доступних послуг або необхідних навичок роботи з цифровими технологіями, щоб скористатися можливостями, які пропонує Інтернет.

Інтернет є критично важливим фактором для сталого розвитку. Він розкриває людські можливості та забезпечує платформу, на якій може розвиватися нова цифрова економіка. Оскільки Інтернет та цифрові технології стають все більш важливими, стає гострим та актуальним зв’язок з людьми, які залишаються позаду. ЦСР враховують це, закликаючи до універсального та доступного підключення до Інтернету найменш розвинених країн до 2020 року – наразі ми ще далекі від досягнення цієї мети. Бездіяльність сьогодні може призвести до подальшого поглиблення наявного цифрового розриву, погіршуючи інші показники, такі як економічна та гендерна нерівність.

Зростання Інтернету 

Наша організація (Internet Society Organization) вважає, що Інтернет існує для всіх. Наші зусилля з розвитку Інтернету орієнтовані в першу чергу на людей (людиноцентричність), що імітує підхід, зазначений у Дорожній карті з цифрової співпраці Генерального секретаря ООН. Ми бачимо, як спільноти по всьому світу знаходять інноваційні способи користування Інтернетом та розширення своїх можливостей. Критична інфраструктура, включаючи локальні мережі та точки обміну Інтернетом, будується на місцевому рівні для підтримки місцевих потреб.

У сільській місцевості Зімбабве нещодавнє партнерство між членами громади, місцевим провайдером Інтернет-послуг та державними установами призвело до об’єднання 80 шкіл у регіоні, розширивши їх доступ до освіти та ресурсів на глобальному рівні. Це також дало змогу громаді під’єднати медичних працівників до своїх колег у всьому світі, зробивши обласну лікарню однією з найкращих у країні. ЮНІСЕФ та місцевий персонал відділу розвитку МСЕ (Міжнародного союзу електрозв’язку) взяли участь у нещодавній презентації разом із Міністерством зв’язку Зімбабве, регулюючим органом POTRAZ (Агентство з регуляції телекомунікацій Зімбабве) та Главою Інтернет-товариства Зімбабве. Відтак, суб’єкти партнерства стали свідками того, що може бути досягнуто в результаті сумісної роботи. 

З рокамиистало зрозуміло, що заходи мають бути різносторонніми, використовувати підхід “знизу вгору”, зосередженими на громадах та поступовими. Такий підхід є ключовим двигуном сталого економічного та соціального прогресу; також, це важливо для зацікавлених сторін, адже такий підхід дозволяє проводити тестування, впроваджувати навчання та адаптації у процесі сумісного будування інфраструктури. Ми маємо підтримувати реалізацію таких ініціатив, сприяти розвитку партнерства між різними зацікавленими сторонами, і створювати умови, які допомагатимуть їм зростати.

Наш заклик до урядів заключається у наступному: створіть сприятливе середовище, яке дозволить зацікавленим сторонам – уряду, організаціям громадянського суспільства, підприємствам та членам технічної спільноти працювати разом над новими та інноваційними рішеннями для просування нашої мети загального доступу до мережі.

Це означає визнання рішень місцевих спільнот законними взаємодоповнюючими засобами доєднання тих, хто хоче доєднатися, та оновлення застарілих правил, що не враховують нових суб’єктів. Обидва ці елементи можуть надати громадам можливість підключитися до більш ширшої комунікаційної екосистеми. Це також означає сприяння ініціативам, спрямованим на розвиток цифрових навичок та місцевих технічних спільнот, надання їм можливостей вживати заходів та масштабувати свої зусилля.

Досягнення Цілей сталого розвитку вимагає співпраці та партнерства. Інтернет є фундаментальним інструментом для цього. Ми повинні розглядати підходи, які враховують багато різних реалій, з якими ми стикаємось.

Переклад: Євгенія Сірик 

Джерело: Jane Coffin, Senior Vice President, Internet Growth, “We Can’t Achieve the Sustainable Development Goals without the Internet”, 7 July 2021

Назад
Попередня Наступна
buttons