14.03.2024

Досвід України та світова практика. Роман Неколяк взяв участь у тренінгу щодо правосуддя в умовах війни

11 березня в межах проєкту MATRA-Україна: «Зміцнення спроможності України розслідувати та переслідувати міжнародні злочини» T.M.C. Asser Instituut у співпраці з Асоціацією правників України провели тренінг з моніторингу справедливого судового процесу. Участь у ньому взяв координатор міжнародної взаємодії Центру громадянських свобод Роман Неколяк.

Справедливість судових процесів — є юридичним зобов’язанням України як держави відповідно до законодавства, міжнародного права в галузі прав людини, міжнародного кримінального права. Вона залежить від дій конкретних законодавців, правоохоронних органів на досудових стадіях, правників, суддів та судової адміністрації — тобто учасників процесу. А також від правозахисників та журналістів, які його висвітлюють.  Організації громадянського суспільства та ЗМІ відіграють важливу роль у моніторингу справедливості судових процесів, підвищенні прозорості судового процесу, інформуванні громадськості та/або адвокації реформ.

Мета заходу — покращити розуміння національної та міжнародної правової бази щодо гарантій справедливого судового розгляду. Навчальний процес складався з чотирьох семінарів на теми: «Індикатори справедливого судового розгляду», «Аспекти справедливого судочинства у справах про тяжкі злочини в українських судах», «Право на справедливий суд у кримінальному провадженні: міжнародний контекст та практика», а також практичне застосування отриманих знань через розв’язання практичного кейсу в групах.

«Справедливість судових процесів в Україні демонструє постійну відданість дотриманню верховенства права, а також має особливе значення у кримінальних процесах, пов’язаних з війною. Україна готова проводити законні судові процеси на національному рівні, що вплине на взаємодоповнюваність міжнародних процесів та ефективність правосуддя і притягнення винних до відповідальності», — зазначає Роман.

Індикатори справедливого судового розгляду розроблені T.M.C. Asser Instituut в межах проєкту MATRA-Україна покликані стати орієнтиром для моніторів судових процесів в українських судах на основі стандартів справедливого судового розгляду, що містяться в українському, міжнародному та європейському законодавстві.

Назад
Попередня Наступна
buttons