05.11.2013

ДО 21 ЛИСТОПАДА ВИ ЩЕ МАТИМЕТЕ МОЖЛИВІСТЬ ПОБАЧИТИ ФОТОВИСТАВКУ “ПРАВА ЛЮДИНИ ПОЗА ГРОЮ” У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ

Локація для проведення фестивалю документального кіно про права людини «Один світ» та експонування фотовиставки “Права людини поза грою” була обрана організаторами як ніколи доречно –  Дніпропетровська центральна міська бібліотека. Адже в Європі саме бібліотеки, еволюціонуючи від запилених книгозбірень до сучасних мультимедійних публічних просторів, стають осередками для пізнання сучасного світу, здобуття нових знань, у тому числі, про права людини.

Головним організатором Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Один світ», які триватитме в Дніпропетровську до 20 листопада, виступив Чеський центр у Києві. Jeden svět/Оne World – це чи не найбільший у світі правозахисний фестиваль документального кіно, одна із найголовніших подій Чехії, що охоплює більше 40 міст та притягує близько 100 тисяч відвідувачів щороку. Соціально-політичне життя, захист довкілля, міжнародні конфлікти – далеко не все коло питань, що охоплюють покази.

У цьому сенсі бонус для відвідувачів фестивалю у вигляді експонування мобільної фотовиставки “Права людини поза грою” стала цілком органічною складовою програми події. Адже стенди виставки ілюструють проблеми з дотриманням прав та свобод в Україні. Наприклад, порушення свободи слова та свободи мирних зібрань, проблему дискримінації ЛГБТ-спільноти, зловживання правоохоронними органами своїми повноваженнями тощо. На дванадцяти полотнах зображено історії реальних людей, які відчули тиск влади на собі і не хочуть миритися з порушеннями своїх прав.

Важливим є той факт, що проведення документального фестивалю та відкриття фотовиставки стали приводами для приїзду до Дніпропетровська Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні пана Івана Почуха, директора Чеського Центру в Києві пані Дагмар Остржанської, а надто гостей, які інакше навряд чи приїхали б до Дніпропетровська – чеського політика і державного діяча, екс-міністра внутрішніх справ Чеської Республіки пана Яна Румла та пана Їржі Скаліцькі, колишнього чеського політика, екс-міністра уряду Чеської Республіки, екс-сенатор від коаліції політичних партій Čtyřkoalice.

Чехія свого часу пройшла складний шлях трансформації від пострадянської країни до члена ЄС, і цей досвід надзвичайно важливий для України. Надто – напередодні саміту Східного Партнерства у Вільнюсі.

До речі, фотовиставка “Права людини поза грою” стала результатом кооперації двох неурядових організацій – українського Центру Громадянських Свобод та чеської правозахисної організації “Člověk v tísni/Людина в біді”, а стенди з фото вже встигли побувати не лише в низці українських міст, а й у Празі та Варшаві. Поки в політикумі триває серйозна боротьба за політичний вимір євроінтеграції, ми намагаємося просто практикувати її. До речі, в найближчі місяці наша мобільна фотовиставка поїде містами України, де її представлятиме координатор освітніх програм Центру Громадянських Свобод Назарій Боярський. «Говорити про права людини можна по-різному: мовою аналітичних звітів чи експертних моментів, даними статистики чи свідченнями очевидців. Ми ж доносимо ситуацію з правами людини через миті, що зупинилися у часі, – фото. Ми показуємо, що відбувається із правами людини, а кожен вже може вирішувати самостійно – задовольняє його така ситуація чи ні» – зазначає Назарій.

Центр Громадянських Свобод  − ccl.org.ua

Назад
Попередня Наступна
buttons