01.06.2022

Діти мають бути захищені від воєнних злочинів

За даними UNICEF 262 дитини загинули в Україні внаслідок нової фази російської збройної агресії проти України з 24 лютого 2022 року. Більше ніж 446 дітей отримали поранення різної тяжкості, включаючи ампутацію кінцівок. Багато залишилися без батьків та рідних. Більшість смертей сталися у наслідок обстрілів з застосуванням вибухової зброї в густонаселених пунктах. 621 дитина зараз перебуває у російських фільтраційних таборах.

Багато сімей стали внутрішньо переміщеними особами, тисячі дітей зараз перебувають закордоном. 94 тисяч дітей отримали статус дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту. Більшість із них зазнали серйозних травматичних переживань.

Ці події можуть спричинити труднощі у сфері психічного здоров’я дитини та супроводжувати їх протягом тривалішого періоду життя.

Навчальний процес, фізичне виховання, ігри на дитячих майданчиках, канікули, спілкування з однолітками ці звичайні речі для мирного життя зараз у минулому.

Діти, які тікають від війни, піддаються значному ризику бути розлученими з сім’єю, насильства, жорстокого поводження, сексуальної експлуатації та торгівлі людьми. 

Ці діти терміново потребують безпеки, стабільності, захисту та психосоціальної підтримки – особливо тих, хто були розлучені зі своїми сім’ями.

Важливо консолідувати зусилля для невідворотності покарання всіх винних у скоєнні воєнних злочинів.

Безкарності за злочини проти дітей необхідно покласти край.
Жодна дитина не має переживати жахи війни.
Діти вивезені до росії мають бути повернуті на Батьківщину. 

Photo: UNICEF/UN0597997/Skyba for The Globe and Mail

Назад
Попередня Наступна
buttons