17.07.2023

17 липня — День міжнародного кримінального правосуддя

Щороку, 17 липня, ми відзначаємо річницю прийняття Римського статуту в 1998 році, а також створення Міжнародного кримінального суду в Гаазі – першого і єдиного постійного міжнародного суду для судового переслідування осіб за злочини геноциду проти гуманності, воєнних злочинів і злочинів агресії.

Міжнародний кримінальний суд заснований у 2002 році, є постійним міжнародним трибуналом у Гаазі, що в Нідерландах. Він є важливою установою для досягнення справедливості шляхом розслідування та судового переслідування осіб, винних у найжахливіших злочинах, таких як геноцид, воєнні злочини, злочини проти людства та акти агресії. Його мандат полягає в тому, щоб забезпечити відповідальність і відновити справедливість для жертв, які постраждали від найсерйозніших порушень прав людини.

МКС діє за принципом комплементарності. Це означає, що він втручається лише тоді, коли національні правові системи не можуть або не бажають переслідувати осіб, відповідальних за серйозні злочини. Цей принцип визнає головну роль національних судів у здійсненні правосуддя. Однак, коли національні суди не можуть забезпечити справедливий судовий розгляд або якщо їм бракує можливостей розглядати такі справи, МКС втручається, щоб заповнити прогалину.

Прагнення до справедливості є фундаментальним для добробуту суспільства в усьому світі. Він відіграє вирішальну роль у запобіганні повторенню жорстокостей, сприянні примиренню та встановленню верховенства права.

В Україні та багатьох інших країнах світу боротьба з безкарністю залишається актуальною проблемою. Притягнувши до відповідальності винних у воєнних злочинах, злочинах проти людяності та геноциді, ми можемо розірвати коло насильства та створити основу для мирного майбутнього.

Підтримка Міжнародного кримінального суду та його зусиль із встановлення правосуддя є надзвичайно важливою. Держави повинні співпрацювати з МКС і виконувати свої зобов’язання щодо Римського статуту, договору, який заснував Суд. Крім того, необхідно зміцнити національні правові системи, щоб вони могли ефективно протидіяти серйозним злочинам і захищати права людини в межах своєї юрисдикції.

Центр громадянських свобод разом із партнерами організовує Український тиждень міжнародного кримінального правосуддя – під час якого відбудеться три панельні дискусії українською мовою та п’ять академічних лекцій англійською мовою. Заходи, що відбулися протягом цього тижня, об’єднують видатних юристів, дослідників, експертів, урядовців та представників міжнародних і регіональних організацій громадянського суспільства, що підтверджують важливість боротьби з безкарністю в Україні та в усьому світі. Ви можете зареєструватися на ці заходи тут.

Автор: Катерина Свідерська, Університет Монреаля, Монреальський інститут досліджень геноциду та прав людини, кафедра українознавства

Назад
Попередня Наступна
buttons