08.02.2023

Цивільні ув’язнені, універсальна юрисдикція та співдружність замість імперії: підсумки візиту Олександри Романцової до Іспанії

З 28 січня по 2 лютого  виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова перебувала з робочим візитом в Каталонії та Іспанії. Під час поїздки правозахисниця зустрілася з місцевими політиками, журналістами, українською діаспорою та місцевим громадянським суспільством. Організували візит партнерські організації  ICIP та NovAct.

День миру у Каталонії

30 січня в Іспанії традиційно відзначають Національний шкільний день ненасильства і мир. Цьогоріч парламент Каталонії вперше провів День миру, організований у співпраці ICIP та Lafede.cat. У його межах відбувся круглий стіл на тему «Громадянське суспільство перед лицем війни та авторитарних режимів», участь у якому взяли лауреати Нобелівської премії миру 2022 року: члени організацій Правозахисний Центр «Меморіал», «Вясна» та «Центр громадянських свобод», який представила Олександра Романцова. 

Під час свого виступу правозахисниця зазначила: «Перемога України у війні за демократичні цінності та права людини необхідна для сталого миру усієї Європи.  Мир для  України – це перш за все звільнення усіх громадян України з під окупації та ув’язнення внаслідок агресії РФ,  зупинка нападів та руйнувань та, безперечно, повноцінне правосуддя над воєнними злочинцями, починаючи з самої керівної верхівки РФ. Тільки такий мир дасть шанс Східній Європі на перемогу над автократичними режимами з некерованим мілітаризмом. Тому Україна потребує усіх форм підтримки в цій боротьбі».

На цьому Олександра Романцова наголошувала й під час зустрічей з владою Каталонії: президентом уряду Пере Арагонесом, міністеркою закордонних справ Мерічель Серрет та міністеркою юстиції Гаммою Угасан. Також у Барселоні правозахисниця зустрілася з українською діаспорою. 

Голоси цивільних ув’язнених

31 січня нобелівські лауреати відвідали конгрес депутатів Іспанії, зокрема й поспілкувалися з його головою з Марічель Батет. 

Під час зустрічі Олександра Романцова передала політикині буклет з 25 невигаданими історіями цивільних українців, яких нині утримують за ґратами в Росії та на окупованих територіях,  і наголосила, що «голоси цивільних ув’язнених має почути Європа». Правозахисниця додала, що згідно  з міжнародним правом їх мають звільнити без умов та обмінів.  А також наголосила на необхідності підтримки іспанськими депутатами створення міжнародного трибуналу проти злочину агресії РФ.

Водночас Мерічель Батет запевнила в повній підтримці України: щодо звільнення і тимчасово окупованих територій, і цивільних ув’язнених, яких насильно Росія вивезла.

Іспано-українська співпраця та вплив на Латинську Америку

У межах візиту в Іспанію Олександра Романцова зустрілася представниками тамтешнього міністерства юстиції. Однією з головних тем розмови стала можливість використання механізму універсальної юрисдикції в Іспанії, це коли міжнародні злочини, які вчинені не території однієї держави, засуджують в іншій. Іспанія має такий досвід, та нині законодавство в країні для цього фактично непридатне. 

«Ми просили їх розглянути можливість адаптації законодавства таким чином, щоб ці справи могли розглядати в Національному суді Іспанії, оскільки це міжнародні злочини, які РФ вчинила на території іншої держави», — розповідає Олександра Романцова. 

Ще однією важлива тема зустрічі — участь іспанських фахівців в покаранні за воєнні злочини. Зокрема йдеться не так про їх розслідування, адже цим іспанські слідчі вже займаються в співпраці з офісом генпрокурора України, а про подальшу україно-іспанську співпрацю в судових справах: «участь іспанських суддів, прокурорів, адвокатів в засудженні кейсів воєнних злочинів в Україні в межах гібридного механізму, де іноземні та національні правоохоронці та представники судової системи судитимуть тисячі воєнних злочинів, які зараз документують в Україні».  

Також Олександра Романцова зустрілася з державною секретаркою з питань міжнародної співпраці Анхелес Морено Бау. «Говорили про можливості впливу на країни Латинської Америки. Іспанія є прикладом того, як імперія може перетворитися на співдружність демократичним шляхом. Ми просили їх допомогти повпливати на отримання голосів країн Латинської Америки в Генасамблеї ООН в підтримці створення трибуналу для Путіна та інших резолюціях, які покликані зупини агресію Росії», розповіла про підсумки зустрічі виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons