19.01.2024

Центр громадянських свобод запрошує на пресконференцію щодо воєнних злочинів проти релігійних громад та священнослужителів

У середу, 24 січня, Центр громадянських свобод організовує пресконференцію на тему «Нічого святого: воєнні злочини російських окупантів проти релігійних громад та священнослужителів».

  • Дата: 24.01.2024
  • Час: 12:00
  • Місце проведення: Медіацентр Україна (Київ, вул. Хмельницького, 8/16)

Формат — офлайн із трансляцією українською та англійською.

Спікери: 

  • Віктор Єленський, голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті
  • Євген Захаров, директор Харківської правозахисної групи
  • Вʼячеслав Ліхачов, член експертної ради Центру громадянських свобод 
  • Руслан Халіков, релігієзнавець, керівник проєкту «Релігія в огні», Майстерня академічного релігієзнавства

У ході пресконференції будуть представлені численні факти релігійних переслідувань на окупованих територіях та порушення агресором МГП щодо культових споруд під час бойових дій. Захід спрямовано, зокрема, й на інформування міжнародної аудиторії.

Акредитація ЗМІ за посиланням: https://bit.ly/Accreditation_CCL 

У сьогоднішній кремлівській ідеології Росія та західний світ сприймаються як різні цивілізації, які сповідують протилежні цінності. Путінська пропаганда намагається зобразити сучасний Захід як «бездуховне» та аморальне суспільство, протиставляючи йому вигаданий образ традиційної Росії. Внаслідок експлуатації релігійних сантиментів, пишномовної риторики та просто гомофобних стереотипів, Кремлю вдається впливати на консервативний сегмент міжнародної спільноти. Деякі релігійні кола на заході певною мірою перебувають під впливом цей пропаганди. Скептичні стосовно сучасного ліберального секуляризму ультраправі по всій Європі бачать у путінській Росії чи не зразок для наслідування.

Все це – результат недостатньої поінформованості про масштаб та системність релігійних переслідувань у самій Росії та на окупованих територіях України.

Знищення релігійних громад, захоплення їхнього майна та будівель, незаконні довільні затримання та насильство щодо священнослужителів та вірян є частиною повсякденної практики агресора на окупованій території.

Ціла низка релігійних конфесій, таких як Свідки Єгови, деякі протестантські деномінації та окремі напрямки в ісламі, а також громади під юрисдикцією Православної церкви України, піддаються послідовному викоріненню.

Вознесеський храм в селі Дніпровське неподалік від Білозерки після обстрілу. Фото: Херсонська єпархія ПЦУ

Немає нічого більш далекого як від сучасних стандартів дотримання свободи віросповідання, так і від традиційної поваги до релігійних громад, яка була нормою навіть за часів Золотій Орді. 

Попри захищений статус, який мають культові споруди у Міжнародному гуманітарному праві, кількість церков, молитовних будинків, мечетей, синагог та інших будівель релігійного призначення, які були зруйновані під час бойових дій, обчислюється сотнями.

У більшості випадків церкви зруйновані внаслідок невибіркового вогню, але задокументовано непоодинокі випадки, коли можна впевнено стверджувати, що релігійні об’єкти зазнавали руйнування свідомо та цілеспрямовано. Однозначно системний характер мало використання окупантами культових споруд у військових цілях, що також є порушенням МГП.

Святогірська Свято-Успенська лавра в Донецькій області після обстрілу російськими військами. Фото: Факти ICTV

Росія намагається представити себе захисницею московського православ’я, яке вона називає єдиною канонічною православною церквою в Україні, і яке нібито перебуває під загрозою київської влади та тих, кого Кремль називає «розкольниками». Тим часом саме храми, які перебували на момент початку повномасштабного вторгнення під юрисдикцією Московського Патріархату, кількісно переважають серед зруйнованих внаслідок бойових дій культових будівель.

Ця пресконференція організована Центром громадянських свобод в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї пресконференції є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Фото: Maxym Marusenko/NurPhoto/picture alliance

Назад
Попередня Наступна
buttons