23.10.2023

Центр громадянських свобод взяв участь у конференції «Justice and Accountability – New Ways of Thinking», що присвячена воєнним злочинам в Україні та Сирії

16 і 17 жовтня у Києві відбулася конференція «Justice and Accountability – New Ways of Thinking», яку організовувала Сирійсько-українська мережа (SUN) та її членські організації: Razom for Ukraine, Сирійська оперативна група з надзвичайних ситуацій (SETF) та Центр громадянських свобод.

Після Другої світової війни збройні конфлікти поширюються, досягаючи нових піків насильства, цілеспрямовано розгортаючись проти цивільного населення та підриваючи міжнародне право. Порушення прав людини зростає, а прагнення до обов’язку захищати (R2P) – це лише програна справа. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну демонструє, що безкарність будь-де лише дає зелене світло та підбадьорює найгірші деструктивні сили в інших місцях. Вже на початку 2022 року Сирія протягом десятиліття демонструвала глобальний політичний та етичний занепад, який дозволяв під очима міжнародної спільноти одні з найгірших, найбільш системних нападів на цивільних осіб: масові політичні затримання, тортури, насильницькі зникнення та позасудові вбивства; хімічна зброя; облоги які призводили до голодування; авіаудари, артилерійські удари по лікарнях, школах, ринках і навіть службам швидкого реагування (Білі шоломи) – список такий же широкий, як і нескінченний. Це призвело до катастрофічних умов на місцях і через неадекватну гуманітарну підтримку з боку міжнародного співтовариства, включно з ООН, до появи гуманітарних організацій у Сирії, які відтоді стали прапороносцями у своєму секторі.

Відгомін від такої непідзвітності вийшов далеко за межі Сирії, і найбільш яскраво це можна побачити в Україні знову після повномасштабного вторгнення: фактично, сценарій, який Росія вчинила в Сирії, тепер повторюється в Україні. Той самий набір воєнних злочинів, навмисних і жорстоких, від тортур і страти мирних жителів до нападів на лікарні та іншу цивільну інфраструктуру та взяття в заручники цивільних осіб шляхом облоги цілих міст. Паралельно ті самі агресори ведуть успішні повномасштабні операції з дезінформації з метою маніпулюванням відвернути громадськість від правди, щоб уникнути політичної та іншої відповідальності. Напади Росії на Сирію та злочини режиму Асада там були підкріплені відсутністю відповідальності за вторгнення Росії в Україну у 2014 році та злочини проти українців. 

На конференції «Justice and Accountability – New Ways of Thinking» обговорювали важливі для Сирії та України питання, зокрема наслідки воєнних злочинів і злочинів проти людяності, політизацію гуманітарної сфери, геополітичну незахищеність, відсутність достатньої реакції з боку міжнародної спільноти, боротьбу з дезінформацією, режим Асада, загрози регіональній і глобальній безпеці та міжнародному правопорядку тощо.

Спікерами виступили виконавчий директор Сирійської мережі з прав людини Фадель Абдул Гані, колишній спеціальний представник Данії з питань кризи в Сирії Іван М. Нільсен, головний юридичний радник The Reckoning Project Ібрагім Олабі, співробітник Гаазького інституту глобальної справедливості та колишній посол США з особливих доручень у справах про воєнні злочини Стівен Репп, директорка Міжнародного центру «Пряма ініціатива» в Україні Аріана Гік, юридичний експерт Міжнародної організації з правового розвитку Андрій Міхеєв, директор Міжвідомчої робочої групи та колишній заступник юридичного радника Ради національної безпеки підполковник Євген Віндман, старша наукова співробітниця Центру стратегічних і міжнародних досліджень Наташа Холл, експерт з Близького Сходу та автор книги «Сирія та пастка нейтралітету», а також колишній радник спеціального представника ООН по Сирії Карстен Віланд, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук та інші.

Сирійсько-українська мережа (SUN) – це коаліція організацій та окремих осіб у Сирії, Україні та за кордоном, яка прагне зупинити та викрити воєнні злочини в Сирії та Україні.

Назад
Попередня Наступна
buttons