02.02.2024

Бюро демократичних інститутів та прав людини розкриває серйозні порушення прав людини та МГП в Україні. Звіт Ініціативи з моніторингу

Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) розпочало Ініціативу з моніторингу в Україні (ІМУ) після вторгнення РФ в лютому 2022 року. Це четвертий проміжний звіт щодо вчинених правопорушень, що охоплює події збройного конфлікту з червня по листопад 2023 року та зосереджений на питаннях, пов’язаних із моніторинговими візитами та даними дистанційного моніторингу ІМУ. 

Організація провела 5 моніторингових візитів та 87 особистих інтерв’ю, представниками яких стали 52 жінки і 39 чоловіків. Вони використовували власну методологію, зокрема, звертали увагу на дотримання прав людини, психологічну травму та принципи «не нашкодь».

Звіт констатує використання вибухової зброї Росією в Україні, що призвело до масових жертв серед цивільного населення та пошкоджень інфраструктури. Щоправда, українські збройні сили теж спричинили руйнування на окупованих територіях, хоча і в значно менших масштабах. Однією із найбільш масштабних та руйнівних подій став прорив греблі Каховської ГЕС, що призвів до загибелі людей та вимушеного переміщення тисяч осіб, серйозних гуманітарних та екологічних наслідків. 

Зростає кількість атак на гуманітарні операції, призводячи до загибелі працівників та ускладнення надання допомоги. Звіт висвітлює інциденти катувань українських військовополонених, обвинувачення у «тероризмі» та примусове переміщення дітей. Він також звертає увагу на нечіткість українського законодавства, що стає проблемою у контексті війни.

БДІПЛ висвітлює систематичне застосування тортур РФ на окупованих територіях України, включаючи фізичне та сексуальне насильство. Катування використовувалися під час допитів з метою отримання інформації та покарання жертв, і, на жаль, звіт містить дані про катування до смерті окремих осіб. Організація також отримала інформацію про випадки незаконного переміщення цивільних осіб з окупованих територій. Деякі свідки повідомляли про обстріли людей під час спроб втечі. Окупаційна влада активно застосовувала примусові заходи для зміни громадянства на російське, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права.

БДІПЛ закликає обидві сторони конфлікту дотримуватися міжнародних стандартів, запобігати цивільним жертвам та розслідувати порушення міжнародного права. Організація також закликає Росію припинити використання вибухової зброї в густонаселених районах, поважати права військовополонених та забезпечити повагу до прав громадян України. Україну вона закликає до справедливого судового розгляду, гармонізації законодавства та уникнення невизначеності у сфері «колабораційної діяльності».

Центр громадянських свобод долучився до роботи Ініціативи з моніторингу в Україні через надання інформаційно-аналітичної підтримки.

Назад
Попередня Наступна
buttons