20.06.2024

«Більше військової допомоги Україні означає менше воєнних злочинів, у тому числі на сексуальному ґрунті». Олександра Матвійчук в стінах Білого дому в Вашингтоні

17 червня в Білому домі в США відбулась дискусія, присвячена численним злочинам сексуального насильства під час воєн та збройних конфліктів. У заході взяли участь голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, співзасновник організації тих, хто пережив сексуальне насильство Колбасія Хауссус, іранська правозахисниця Надія Мурад, а також колишня операційна директорка Meta і продюсерка фільму «Крики перед тишею» Шеріл Сандберг.

З вітальним словом до учасників заходу, медіа та гостей, звернулась віцепрезидентка США Камaла Гарріс. Вона акцентувала на тому, що насильство на сексуальному ґрунті в умовах збройного конфлікту або війни триває по всьому світу — від Ефіопії до Судану і до злочинів росіян в Україні. Безкарність за такі злочини є дуже поширеною, на відміну від правосуддя. Також вона зазначила, що за оцінками ООН задокументований є лише кожен 20-й випадок насильства, а території, на яких і зараз відбуваються злочини, лише збільшуються.

Саме тому Держдеп США презентував ініціативу «Гідність у документації», яка працюватиме як глобальна система документування сексуальних злочинів. Вона має використати всі дипломатичні інструменти для покарання тих, хто здійснює сексуальне насильство.

Під час свого виступу Олександра Матвійчук говорила про те, що навіть в ту секунду, коли в стінах Білого дому триває ця дискусія, російські військові можуть здійснювати сексуальне насильство на окупованих територіях Україні. А також що така висока цифра російських воєнних злочинів в Україні означає, що це не просто не випадковість, а стратегія – РФ використовує воєнні злочини, в тому числі на сексуальному ґрунті, як метод ведення війни і залякування людей.

«Один із викликів, з яким ми стикаємось як правозахисники – це величезна кількість злочинів. Інший пов’язаний з тим, що право наразі не працює. Вся світова система миру й безпеки не може це зупинити. Але вірю, що це не назавжди, тож нам потрібен час, щоб розслідувати ці справи і притягнути винних до відповідальності. Але час для нас перетворюється на масові смерті на полі бою, на окупованих територіях, в тилу. Тому я скажу те, що ви не очікуєте почути від правозахисниці. Але направду, більше військової допомоги Україні означає менше воєнних злочинів, у тому числі на сексуальному ґрунті, які нам як правозахисникам, доведеться документувати», — наголосила Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons