20.02.2015

АКТИВІСТИ: ОДИН ІЗ СПОСОБІВ ВШАНУВАТИ ПАМ’ЯТЬ НЕБЕСНОЇ СОТНІ – РАТИФІКУВАТИ РИМСЬКИЙ СТАТУТ

У п’ятницю, 20 лютого, об 11:00 на Майдані Незалежності активісти провели акцію «…більше ніколи». Вони вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та закликали ратифікувати Римський Статут.

Вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні та донести до влади те, що Україні потрібні гарантії того, що винних, яких, до речі, за рік так і не спромоглись знайти, а швидше за все, навіть не шукали, буде покарано. І що нам потрібно знати, що ми маємо гарантії того, що ніяка влада, ця, наступна, чи та, яка буде через 50 років, не дозволить собі вчинити подібне. Ось яку ціль перед собою поставили собі:

Євромайдан SOS, Громадський сектор Євромайдану, Фонд «Відкритий Діалог» в Україні, Центр Громадянських Свобод, Жіноча сила України, та інші організації вимагають від влади гарантій покарання винних у розстрілах, пораненнях і викраденнях на Майдані. Для того, щоб ніколи більше не сталося подібного, активісти вимагають ратифікувати Римський Статут.

«Саме сьогодні, коли ми запалюємо свічки пам’яті, важливо розуміти, що подібні злочини не можуть мати місця в майбутньому. На нашій відповідальності – докласти всіх можливих зусиль. Саме тому ми вийшли на Майдан та кажемо : “Більше ніколи!”.

 Для Президента України, народних депутатів та Уряду найкращим способом висловити шану загиблим героям  є ратифікація Римського статуту. Цим вони сказали би:   «Ми не збираємося стріляти в людей на Майданах і тому не боїмося відповідальності за це в майбутньому». Ірина ДУМИЧ, волонтер Євромайдан SOS, координатор проектів Центру Громадянських Свобод.

Частиною акції був перформанс, дія у якому відбувається в 2025 році. Молоді, гарні і беззбройні. Радісні дівчата з плакатами, гаслами та вірою в краще майбутнє. Віра в сильну, значиму та шановану світом Україну. Їм не залишилося нічого, окрім як вийти на Майдан і добиватися здійснення своєї мрії. Однак, на них наступає владна сила. Темна, безжалісна, диктаторська. Вона прагне вкрасти у дівчат їхні ідеали.

«Мати можливість висловлюватися – найважливіша складова у розвитку вільно думаючих людей. Багато років нас привчали, що якщо мовчиш, все буде добре, ніхто тебе не буде зачіпати… Це –  хибний шлях! Коли ти маєш можливість виражати свою думку – це розвиток для всіх!» Ігор БІЛИЦЬ, режисер перформансу.

У виставі все завершується добре, у протестувальниць  гарантії того, що влада сотні разів подумає, перш ніж нападати на них. У нас же таких гарантій немає. Різниця між сучасними реаліями та перформансом проста – у 2025 році ратифікований Римський Статут.

«Римський Статут може стати запобіжником від повторення тяжких злочинів, як ті, котрі сталися на Майдані. Потрібно, щоб не лише активісти доносили цю думку до влади, а і пересічні громадяни. Саме так, спільними зусиллями, ми зможемо домогтися цієї мети. Наш сьогоднішній захід покликаний пояснити, чому так важливо саме зараз ратифікувати Римський Статут. Попри те, що нам здається, що зараз в країні є важливіші проблеми, ми маємо убезпечити себе на майбутнє.» Анастасія ЧОРНОГОРСЬКА, координатор проектів Фундації “Відкритий Діалог”.

«Через рік після подій Євромайдану хотілося б наголосити не тільки на вшануванні Героїв, а так само на покаранні усіх правоохоронців та державних службовців, які скоїли злочини за часи режиму Януковича. На жаль, розслідування йде дуже повільно і велику роль у цьому відіграє кругова порука у силових відомствах та “заговорювання” цієї теми народними депутатами. Зокрема, показовою є ситуація з ратифікацією Римського статуту, коли навіть депутати коаліції та службовці з РНБО вважають недоцільним вносити відповідні поправки до Конституції. Це є неприпустимо, бо якщо ми дійсно хочемо йти в Європейський союз, то маємо бути готові відстоювати інтереси своєї країни в таких установах як Міжнародний кримінальний суд».  Олег СЛАБОСПИЦЬКИЙ, координатор Громадського сектору Євромайдану.

 

З будь-якими питаннями прохання звертатись до Марії Іваник +380507058672,ccl.org.ua@gmail.com

 

#вимагаю_Римський_Статут

Назад
Попередня Наступна
buttons