09.05.2017

Як пройшли мирні зібрання до 9 травня та що побачили громадські спостерігачі

9 травня учасники групи громадського спостереження “ОЗОН” провели моніторинг мирних зібрань у м.Києві, які були до Дня Перемоги. Одночасно проводились кілька демонстрацій:  хода “Безсмертний полк”,  яка об’єднала прихильників святкування Дня Перемоги, та контрмітинги, переважно із національно-патріотичними гаслами.

18403710_1400252133389744_3819449958903321015_n

“Очевидно, що для організації своєї роботи 9 травня правоохоронці доклали чимало зусиль, для прикладу, реально володіли певною кількістю інформації про мирні з зібрання, що планувалися. У ході спостереження ми помітили це намагання працівників різних підрозділів Національної Поліції дати можливість усім присутнім провести свої зібрання та уникнути конфліктів. Наскільки успішними були їхні намагання – розсудять експерти. Але 1,5 години в оточенні поліції без можливості вийти і пояснення причин подібних дій свідчать все ж про те, що оцінки будуть незадовільними. Ми оцінили злагодженість, ми оцінили швидкість реакції, ми оцінили кількість. Та комунікація з учасниками мирних зібрань чомусь провалилася. Невміння якісно працювати у момент провокацій призводило часто до дискримінаційних дій щодо мирних демонстрантів і навіть до повного обмеження свободи мирного зібрання для певних груп учасників. Сподіваємося, що надалі правоохоронці вражатимуть нас вже не кількістю залучених до охорони мирних зібрань працівників, а високим рівнем їхньої кваліфікованості та обізнаності.” – переконана Любов Галан, учасниця групи громадського спостереження “ОЗОН”.

Участь в акції “Безсмертного полку» за підрахунками громадських спостерігачів взяли близько двох тисяч осіб. Для охорони громадського порядку було задіяно близько трьох тисяч представників правоохоронних органів: підрозділи поліції спеціального призначення та Національної гвардії.

20170509_095843

20170509_133324

Було виявлено цілий ряд порушень, за якими будуть направлені скарги до Національної поліції. Зокрема, ОЗОНівці зафіксували групу осіб в формі без розпізнавальних знаків, що стояли у ланцюжках огородження. Представлятися ці люди відмовлялися, хоча працювали злагоджено із правоохоронцями, тож хто вони і звідки залишається відкритим питанням. Показовим було й те, що курсанти, які були задіяні  до охорони громадського порядку, не могли відповісти на питання спостерігачів що вони тут роблять та які їх функції.

Окрема мобільна група ОЗОНу спостерігала за блокуванням офісу ОУН, яке тривало кілька годин та закінчилося штурмом і арештом людей, які там знаходилися. Наразі громадські спостерігачі вивчають детальніше обставини справи, зокрема, викладені пізніше відео та свідчення.

20170509_084821

Із позитивних моментів варто відзначити спробу запровадити техніки медіації між правоохоронцями та учасниками мирних зібрань, а саме появу представників поліції у жовтих жилетах із написом “Антиконфліктна поліція”.

Назад
Попередня Наступна
buttons