06.05.2019

2 травня 2019 в Одесі: звіт спостерігачів/ок ОЗОН

Під час роковин подій 2 травня в Одесі троє спостерігачок та спостерігачів ОЗОНу здійснювали моніторинг забезпечення свободи мирних зібрань. У фокусі їхньої уваги були дії поліції щодо деескалації конфліктів та забезпечення публічного порядку. Про те, як це було – читайте далі.

Куликове поле та Будинок Профспілок

2 травня на Куликовому полі в Одесі проходило вшанування загиблих під час пожежі у Будинку профспілок. Вхід на територію Куликового поля був вільний для всіх, але потрапити туди можна було після перевірки металошукачем. Поліція разом з силами Національної гвардії забезпечувала безпеку як всередині, так і по периметру.

До приходу учасників націоналістичного маршу, вшанування жертв проходило тихо: люди приходили, клали квіти і покидали місце подій. О 15:50 дві сторони почали проявляти словесну агресію, на яку відразу відреагувала поліція діалогу, і яку «глушили» Місячною сонатою Бетховена та композиціями Баха. Можливість ескалації конфлікту була помітною до моменту запуску чорних кульок, навздогін яким проукраїнські активісти запустили п’ять червоних (16:52). Після цього, останні попрямували в сторону Парка Шевченка, на Марш Українського порядку.

 

Марш українського порядку

Маршрут: Центральний Парк культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченко – вул. Дерибасівська  – Грецька Площа – Соборна площа

Дата проведення: 2 травня 2019
Місце збору маршу: парк ім. Шевченко, біля пам’ятника Т.Г. Шевченко.

Тривалість спостереження: 18:00-20:00.

Кількість учасників зібрання: близько 582. ~ 630 (Польський спуск)


Кількість правоохоронців та військовослужбовців Національної гвардії (без урахування груп резерву):

       поліція діалогу, поліція превентивної комунікації – 17 осіб (постійно);

      групи тактико-оперативного реагування патрульної поліції ­– 7 осіб (Буніна/Жуковського)

       Грецька площа: співробітники поліції (52) та військовослужбовці Національної гвардії (54) (загалом з поліцією діалогу 123);

       по руху маршу на поворотах та перехрестях – 31 співробітників Нацполіції, 5 регулювальників, 4 машини патрульної поліції, 2 фургони патрульної поліції.

       Соборна площа – 9 бусів патрульної поліції, 2 буси поліції, 2 машини патрульної поліції, 4 регулювальника, 13 співробітників ГУНП в Одеській області, близько 30 поліцейських груп тактико-оперативного реагування в бронежилетах, 1 поліцейський з собакою (+ всі вищезазначені співробітники, що супроводжували марш від початку)

Охорона здоров’я: відсутність медичних працівників та карет швидкої допомоги. При цьому, за колоною учасників слідувала група швидкого реагування Одеської Організації Товариства Червоного хресту України – 7 осіб.

ЗМІ: 7ий канал, 1+1, Zik, Україна, СТБ, Думская ТВ, Медиа информ, 112, Репортер, 5 канал, Наш, LiveU, Редакція, ICTV, 24 канал

Гасла:

“Героям другого травня тричі – Слава! Слава! Слава!”
“Слава Україні! Героям слава!”
“Україна – понад усе!”
“Одеса – це Україна!”
“Мир в Одесі – наша справа!”
Комуняку на гіляку
“Слава нації! Смерть ворогам!”
“2 травня – день перемоги!”
“Вільна Одеса – вільна Україна!”

“Герої не помирають, помирають вороги!”

Вигуки:

“Слава Київській Русі – Малоросія сосі”, “Путін х**ло”

Написи на плакатах:

“Марш українського порядку”

“Мирна Одеса сьогодні” (фото)

“Донбас, куди прийшов русскій мир” (фото)

Короткий опис подій.

Інформація про проведення заходу, час та місце початку маршруту були повідомлені заздалегідь на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook. 28 квітня в відкритому доступі також перебувало повідомлення про обмеження руху міського транспорту, перенесення автобусних зупинок та зміни схем руху 2 травня. За день до Маршу на сайті ГУНП в Одеській області було повідомлено про залучення 2500 правоохоронців, включаючи 650 військовослужбовців Нацгвардії, для забезпечення порядку на Куликовому полі та Соборній площі (узагальнені дані по всім заходам, що були заплановані).  

О 18:10 учасники, серед яких були представники Національного корпусу Національної Дружини, формували колону. О 18:14 колона розпочала рух по Сабанському провулку. Вісім співробітників поліції діалогу та дев’ять групи превентивної комунікації з двох сторін розтягнулася вздовж колони. Хід колони також супроводжували два рятувальника ДСНС. Крім того, за колоною слідували пожежний автомобіль Державної служби надзвичайних ситуацій, два фургона «Volkswagen Crafter» патрульної поліції, один фургон поліції діалогу, два поліцейські автомобілі «Hyundai Sonata», а також автомобіль ОО ТЧХУ. Попереду колону супроводжували ще два службові автомобілі – патрульної поліції та поліції діалогу. Учасники йшли вигукуючи різні гасла. Один із учасників розпилив балони з кольоровим газом блакитного та жовтого кольорів. Декілька перехожих зустріли учасників Маршу фразами «Позор», «Вон из Одессы» і т.п.

О 18:51 учасники Маршу прибули на Грецьку площу, де близько 19:00 розпочалась міжконфесійна молебень в честь загиблих проукраїнських активістів. Про молебень також було повідомлено заздалегідь в Фейсбук під назвою «2 травня – день спротиву, 5-ті роковини». Організатори заходу виступили з промовами, що стосувались подій 2 травня 2014.

О 19:38 учасники Маршу попрямували Дерибасівською вулицею до Соборної площі. На перетині вулиць Преображенська та Садова учасники маршу поклали квіти на місце загибелі захисників 2го травня. Промови організаторів та учасників Маршу завершились використанням піротехнічних факелів (фаєрів). 20:02 – Марш закінчився. Організатори та учасники почали розходитись.

Короткий опис дій правоохоронців.

Поліція прибула на місце акції завчасно. На момент початку моніторинга (17:50) поліція вже була на місці. Поліція діалогу та превентивної комунікації знаходилась біля кожної з колон учасників – Національної дружини, Національного корпусу та інших учасників зібрання, які з’єднались в одну перед початком ходи.   

На Грецькій площі був зафіксований один поліцейський без шевронів, але у форменому кеппі.

Поліція превентивного діалогу була у цивільному одязі, поверх якого надягнуті сині жилетки, що сприяло підвищенню довіри між правоохоронцями та учасниками зібрання. Поліцією був перекритий рух проїжджої дороги за напрямком маршу, тому перешкод для руху не було.

Під час маршу поліція превентивної комунікації шла по обидві сторони колони, рівновіддалено один від одного. Таким чином, поліцейські супроводжували учасників маршу у рівномірній кількості.

Під час руху колони 2 патрульні машини їхали попереду колони і 3 патрульні машини, 2 фургона патрульної поліції, а також 1 фургон поліції діалогу позаду.

На кожному повороті й перехресті вулиць були наявні поліцейські, регулювальники руху. На центральних вулицях перекритий рух. На Грецькій площі всі проходи були оточені поліцією ГУНП та Національною гвардією. Поліція перевіряла сумки та рюкзаки кожного, хто намагався пройти через оточення. Біля Соборної площі з усіх боків стояли фургони патрульної поліції та інших підрозділів, з одного боку близько 30 поліцейських в бронежилетах, 1 поліцейський з собакою.

Загалом спостерігачки/і прокоментували, що правоохоронцям вдалося забезпечити порядок та свободу зібрань на належному рівні.

 

Група громадського спостереження «ОЗОН » – добровільне об’єднання небайдужих громадян/ок, які усвідомлюють важливість якісного громадського контролю за діями влади, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення суспільства або людини та держави. Роботу ініціативи координує правозахисна організація Центр громадянських свобод.Громадські спостерігачі/ки – незалежна сторона, вони завжди залишаються НАД процесом. Метою діяльності є удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав людини через організовану систему незалежного контролю за ними. Своєю роботою група спостерігачі/ки групи популяризують концепцію влади як найманого менеджера, де оцінку ефективності роботи державних органів дають безпосередньо самі люди.

Назад
Попередня Наступна
buttons