20.02.2024

10 з 10: найгучніші воєнні злочини Росії проти України за останнє десятиліття

Цьогоріч виповнюється 10 років від початку війни Росії проти України та 2 роки повномасштабного вторгнення. Країна-агресор продовжує підтверджувати своє нехтування правами людей та їхнім життям, а також законами ведення війни. Наслідки воєнних злочинів, скоєних РФ, – як мінімум  величезна кількість руйнувань і людських жертв. Держава-терорист ніколи не відрізнялася відчуттям справедливості та чесністю, але з 2014 року перейшла всі кордони. Ми зібрали тільки десять великих воєнних злочинів, які скоїла Росія за останнє десятиліття. 

Іловайський котел

У серпні 2014 року, під час активних бойових дій на сході України, місто Іловайськ стало ареною жорстоких боїв між українськими військовими та проросійськими бойовиками, які отримували підтримку з боку Росії. Бої там тривали протягом двох тижнів, під час яких українські війська були повністю оточені 28 серпня. Сили Росії та проросійські бойовики встановили блокадний обстріл, у результаті чого українські війська опинилися у важкому становищі.

29 серпня вдалося домовитись про гуманітарний коридор для українських військових. З умовою, що вони будуть виходити неозброєні та без важкої техніки. Проте, коли колона українських військових рушила по зазначеному маршруту, її обстріляли.

Боїнг 777

У липні 2014 року сталася трагедія – пасажирський літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс з Амстердама до Куала-Лумпуру, збили ракетою над зоною бойових дій на сході України. Цей акт тероризму став одним із найстрашніших випадків у світовій авіації, 298 пасажирів і членів екіпажу загинули.

Суди та міжнародні розслідування підтверджують, що літак MH17 збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук», виробленою в Росії. Її випустили з території України, що підконтрольна бойовикам. Дослідження показали, що зенітно-ракетний комплекс транспортували з Росії, а після трагедії знову повернули на її територію.

Три особи засуджені Окружним судом Гааги до довічного ув’язнення у зв’язку зі збиттям рейсу MH17. Серед них – Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський та Леонід Харченко. Це російські громадяни, які на той момент були пов’язані з проросійськими бойовиками. Суд прийняв докази про їхню причетність до збиття літака, а також визнав, що Росія мала контроль над територією, з якої випустили ракету.

Тюрма «Ізоляція» в Донецьку

«Ізоляція» – територія мистецького фонду, який росіяни та підконтрольні їм бойовики перетворили на в’язницю. У кітні 2021 року в мережу потрапили перші фото в’язниці, до цього про неї було відомо тільки з описів свідків. В «Ізоляції» тримали не лише людей з проукраїнською позицією, а й колишніх бойовиків – усіх, хто становив інтерес чи небезпеку для так званого Міністерства державної безпеки. 

До затриманих застосовувалися, зокрема, удушення поліетиленовими пакетами та водою, удари електричним струмом по кінцівках і геніталіям, примусове оголення та інші форми сексуального насильства. Крім того, використовувалися методи психологічного тиску, такі як імітація страти, погрози сексуального насильства та насильства проти родичів затриманих.

Депортація дітей

З початку повномасштабної війни, Росія організувала масове вивезення тисяч українських дітей. Єдиним центром збору інформації про них став портал «Діти війни», який на кінець листопада 2022 року вже зберігав дані про 12 тисяч неповнолітніх, незаконно вивезених з України. Про це свідчить Національне інформаційне бюро. За даними ж РФ, на її території нині перебуває понад 700 тисяч українських дітей. Натомість уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець говорить про 19 тисяч на кінець 2023. Таку кількість вдалося офіційно верифікувати його Офісу. 

Росія вивозить дітей під приводами евакуації чи порятунку. При тому вона розгортає фільтраційні табори, де проводять перевірки та відділяють їх від родин. Деяких навіть вивозять з місць лікування або інтернатів. Цих дітей розподіляють по всій території Росії, що ускладнює їх пошук. А багатьох з них віддають на усиновлення російських сімей. Це відбувається навіть попри те, що справжні батьки можуть бути живими та боротися за повернення своїх рідних додому. 

Цей злочин Росія також активно використовує в пропагандистських цілях. Про українських дітей на підконтрольному РФ телебаченню говорять, як про «врятованих» російською армією.

Страта полонених в Оленівці

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року сталася чергова трагедія, що на совісті РФ. По Волноваській виправній колонії № 120 в селищі Молодіжне на Донеччині, де Росія тримала українських полонених, завдали артилерійського удару. В тому числі у колонії утримувались бійці, яких взяли в полон після боїв за Маріуполь у 2022 році. 

Наступного ранку російський пропагандистський сайт «РІА Новості» повідомив, що під час обстрілу загинуло 53 українських військовополонених, яких утримували на території установи. За кілька днів до атаки, бійців полку «Азов» перевели у бараки, які опинилися в епіцентрі вибухів. 

Російське телебачення намагалось перекласти вину на ЗСУ, нібито обстріл вчинено ними  з американської системи M142 HIMARS. Однак інститут вивчення війни після вивчення наслідків пожежі спростував цю інформацію. А пізніше Служба безпеки України повідомила, що перехопила телефонні розмови, які підтверджують – саме Росія підлаштувала обстріл колонії в Оленівці. Росіяни могли влаштувати трагедію завдяки вибухівці, яку вони розмістили у приміщенні колонії.

За офіційними даними, загинули не менше 53 українських військовополонених, а понад 100 осіб отримали поранення. Вбивство полонених в Оленівці є найбільшим зафіксованим випадком страти РФ українських полонених. Але це далеко не все, тільки протягом 2023 року в мережі ширилися безліч відео зі стратами наших військових, знущанням та тортурами над ними. Так 6-го березня в інтернет просочилося болісне відео, на якому росіяни розстріляли українського військового за слова «Слава Україні».

Нова Каховка

6 червня 2023 року о 03:00 російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, що спричинило підняття рівня води та затоплення населених пунктів вздовж річки Дніпро. Найбільших руйнувань зазнав нижній лівий берег Дніпра, який перебуває під окупацією Росії. Там постраждали низка міст та селищ, зокрема під водою майже повністю опинилось місто Олешки та сильно затоплена Нова Каховка. Під часткове або повне затоплення потрапили близько 30 населених пунктів.

Підрив каховської ГЕС спричинив масштабну техногенну та екологічну катастрофу, наслідки якої особливо позначилися на південних областях України. Ці області історично були основними виробниками овочів та фруктів в Україні, вирощування яких залежить від зрошувальних систем. Після трагедії також зафіксовано масштабний мор риб. 

Внаслідок повені затопило велику кількість населених пунктів, зокрема постраждали Олешки, Нова Каховка, території Снігурівської, Широківської та Горохівської громад, що на Миколаївщині. Загинуло близько 30 людей. Після підриву Каховської ГЕС зафіксовано факт потрапляння нафтопродуктів у Дніпро, що може бути загрозою для екосистем. Тонни бруду та отруйних речовин разом з уламками будинків та тисячами загиблих тварин також винесло у Чорне море. Через те, що туди ж потрапила величезна кількість прісної води, відбулось опріснення морської. Це призводить до розмноження синьо-зелених водоростей, які через цвітіння можуть обмежити кисень для організмів у морі й привести до їх загибелі. 

Удар по вокзалу у Краматорську

8 квітня 2022 Росія завдала ракетного удару по залізничному вокзалу у Краматорську. В момент обстрілу там перебували тисячі українців – переважно жінки, діти та літні люди, які чекали на евакуаційний потяг. Загинуло близько 60 з них, а близько 100 отримали поранення. 

Одразу після російські медіа стали поширювати інформацію, ніби насправді на вокзалі перебували українські військові, тому саме вони були ціллю. Пізніше росіяни почали заперечувати свою причетність, натомість звинувачуючи Україну. Попри спроби ворожого командування зняти з себе відповідальність, зокрема посадовці міністерства оборони США того ж дня підтвердили – ракетний удар з комплексу «Точка У» по залізничному вокзалу в Краматорську здійснений саме російськими військовими.

Атаки на енергетичну інфраструктуру

З жовтня 2022 року Росія активно атакувала енергетичну інфраструктуру України. Сама держава-агресор заперечувала навмисні напади на цивільне населення, а свої обстріли називає «ударами по системі військового управління України та пов’язаних з нею енергетичних об’єктах».

Від початку повномасштабної війни РФ завдала по Україні понад 16 тисяч ракетних ударів, більшість з яких – по цивільних цілях. У багатьох регіонах відбулися аварійні відключення електроенергії, також виникли перебої з тепло- і водопостачанням. В результаті, наприклад, у листопаді 2022 року близько 10 мільйонів людей залишились без світла, а половина енергетичної системи вийшла з ладу.

Бучанська трагедія та терор цивільного населення 

Містечко Буча, де до повномасштабної війни жили близько 40 тисяч людей, розташоване в 10 км від Києва. Російські військові у перші ж дні повномасштабного вторгнення захопили його та утримували аж до кінця березня. 

Коли ЗСУ звільнили місто, на його вулицях, в будинках і підвалах знайшли тіла вбитих цивільних, здебільшого зі зв’язаними за спиною руками. В Бучі також виявили декілька масових поховань, встановили численні факти катувань і зґвалтувань. За даними BBC на кінець квітня, за час окупації загинули та вбиті росіянами 412 містян. У людей вибивали інформацію про розташування ЗСУ та тероборони, а декого могли катувати безпричинно. Росіяни обстрілювали житлові будинки, вбивали людей на вулицях, мародерили, викрадали людей, ґвалтували жінок, дітей та чоловіків. 

Коли російські війська втекли з-під Києва та у місто зайшли ЗСУ, на вулицях знаходили десятки вбитих та тяжкопоранених, у деяких тіл були прострілені скроні, а по деяким жертвам проїхалися танком. На супутникових знімках помітили братську могилу завдовжки 14 м. 

Буча – не єдиний випадок терору РФ проти цивільного населення України. Після звільнення Харківщини: в області також виявили кілька десятків катівень. А з початку вторгнення зафіксовано безліч злочинів сексуального насилля, зґвалтування молодих дівчат, жінок, чоловіків та літніх людей. 

Окупація Маріуполя

24 лютого 2022 року почались бої за Маріуполь. З 1 березня до травня тривала блокада міста. За цей час значна частина міста була зруйнована. Детально задокументували мінімум 14 атак, в результаті яких пошкоджено або зруйновано 18 будівель, загинули й були поранені цивільні люди. Серед них – обстріли двох лікарень, міського драматичного театру, який надавав притулок цивільному населенню, продовольчого складу, пункту розподілу допомоги, супермаркету та житлових будинків, що слугували притулками для мирних жителів. Під час боїв також відбувалися обстріли зелених коридорів для цивільних.

Важливим етапом боїв за Маріуполь також стала оборона Азовсталі. Через натиск російських військ українським бійцям, серед яких була значна частина полку «Азов», довелось зайняти позиції не території заводу Азовсталь. Разом з військовими там від безупинних обстрілів ховались цивільні, зокрема їхні діти. Росія нищила Маріуполь бомбардуваннями 3 місяці, рідко коли вибухів не було чутно, а увесь цей час люди фактично жили в сховищах заводу. 

За 2022-2023 роки у Маріуполі загинуло близько 8 000 людей, співвідношення цивільних до військових невідомо.

Автор матеріалу: Богдан Горобець, студент НаУКМА, волонтер Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons